Τα 10 βιβλία που θα πρέπει να πάρετε μαζί σας στις διακοπές

Δείτε την παρακάτω λίστα που είναι για όλα τα γούστα και τις... διαθέσεις:

1. Ο μικρός πρίγκιπας φοράει γραβάτα, Μπόρχα Βιλασέκα (εκδόσεις Κέδρος)

Η εταιρία συμβούλων SAT δεν πάει καλά: οι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι, ο διευθυντής συμπεριφέρεται άσχημα στους υπαλλήλους του, επικρατεί γενική δυσφορία και έλλειψη εμπιστοσύνης...

Μέχρι που εμφανίζεται ο Πάμπλο Πρίνσιπε, ο νέος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού και αξιών, ο οποίος φέρνει επαναστατικές αλλαγές στην εταιρία και στη ζωή των υπαλλήλων με τις πρωτοποριακές ιδέες του για την αυτογνωσία, την προσωπική ανάπτυξη και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Αυτός ο χαρακτήρας, βασισμένος στον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, αισιόδοξος και γεμάτος ενθουσιασμό, τους μαθαίνει να αναγνωρίζουν την αξία της βαθιάς αλλαγής που μπορούν να βιώσουν οι άνθρωποι και, κατ' επέκταση, οι εταιρίες στις οποίες αυτοί εργάζονται, όταν αποκτήσουν συνείδηση του αληθινού δυναμικού τους και το εκμεταλλευτούν με τρόπο δημιουργικό.

Το μυθιστόρημα του Μπόρχα Βιλασέκα θέτει υπό αμφισβήτηση την έλλειψη αξιών που επικρατεί στην κοινωνία μας, προτείνοντας την αυτογνωσία και την ατομική καλλιέργεια ως δρόμους υπέρβασης της προσωπικής και συλλογικής υπαρξιακής κρίσης.

2. Τι σου είναι η αγάπη τελικά..., Αλκυόνη Παπαδάκη (εκδόσεις Καλέντης)

Η ζωή παίζει πολλά παιχνίδια και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Η αγάπη, ακέραιη και ανυπότακτη, δε χάνεται, δε γονατίζει ούτε εγκαταλείπει ποτέ τις καρδιές των ανθρώπων.

Δύο κορίτσια που η μοίρα και η δίνη της ζωής τα χώρισε κράτησαν ανέπαφη την αγάπη και την ελπίδα στις πληγωμένες καρδιές τους...

3. Γυμνά τρολ, Στέλιος Παπαγρηγορίου (εκδόσεις Νεφέλη)

Τα Γυμνά τρολ δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρελές ιστορίες για καθημερινούς ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη ζούγκλα του τσιμέντου.

Σύντομες ιστορίες, ιδιότυπες, βλάσφημες και αστείες μ' έναν τραγικό τρόπο. Κανείς δεν θα 'θελε να του συμβεί κάτι τέτοιο.

Όλοι θα γελάσουν όμως αν κατά λάθος πέσεις κάτω μπροστά τους. Έτσι είναι η φύση των πραγμάτων.

Τα Γυμνά τρολ είναι μια συλλογή διηγημάτων προορισμένα να δημιουργήσουν ένα νέο λογοτεχνικό είδος που οι απόγονοί μας στο μέλλον θα το αποκαλούν «λογοτεχνία τουαλέτας» χαμογελώντας πονηρά.

4. Maestra, L. S. Hilton (εκδόσεις Διόπτρα)

Μια θεαματική απάτη σε έναν οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου




5. Δυο φιλιά για την Αμέλια, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη (εκδόσεις Ψυχογιός)

Μια γυναίκα που λατρεύτηκε. Που έκανε όλη την Ελλάδα να την ερωτευτεί. Τη στιγμή που γεννήθηκε, ένας νάρκισσος ξεπρόβαλλε το κεφαλάκι του από το χώμα και τα αστέρια πήραν φωτιά. Δώρα μοναδικά της χάρισαν, τα βιολετιά της μάτια. Κι ένα υποκριτικό ταλέντο, αστείρευτο.

Μια ζωή στο κόκκινο, η ζωή της. Κρυμμένη πίσω από λάθη και πάθη, μυστικά και ψέματα. Φόνους, υπεξαιρέσεις, απιστίες και αμαρτίες ανείπωτες.

Κάθε άντρας που βρέθηκε δίπλα της, την ερωτεύτηκε. Κάθε παιδί που γέννησε, τη μίσησε.

Μα δεν την ενδιέφερε διόλου. Τους φερόταν υποτιμητικά. Γιατί δεν είχαν ταλέντο, δεν είχαν ομορφιά, δεν ήταν διάσημοι. Θα έρθει άραγε η στιγμή που θα χαρίσει το βασίλειό της για δυο φιλιά;

Ένα μυθιστόρημα που ανασαίνει τις μυρωδιές του φεγγαριού, βουτάει στο απέραντο γαλάζιο των νησιών μας, γεύεται στάλες από τη γοητεία της Ρώμης, περπατάει ξυπόλητο στον τελευταίο κρυμμένο παράδεισο σε αυτή τη γη. Και τραγουδάει για μια αγκαλιά, χάνεται σε δυο φιλιά...

Γιατί η αγάπη είναι σαν την αλφάβητο. Πρέπει να έχεις κάποιον κοντά σου να σ' τη συλλαβίσει από την αρχή.

6. Γεννημένοι ν' αγαπάμε, Λέο Μπουσκάλια (εκδόσεις Λιβάνη)

H μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι να μάθεις ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι.

Η αγάπη είναι ζωή. Αν χάσεις την αγάπη, είναι σαν να χάνεις τη ζωή.

«Όταν πρόκειται να δώσουμε αγάπη, οι ευκαιρίες είναι απεριόριστες και όλοι είμαστε χαρισματικοί».

Υπάρχει κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι οι άνθρωποι της γης: ποτέ δεν είμαστε τόσο χαρούμενοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί όσο όταν έχουμε αγάπη στη ζωή μας. Χωρίς αυτή, η ζωή μας είναι άδεια και δίχως νόημα. Αν και είμαστε γεννημένοι για αγάπη, πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούμε παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

Το να έχουμε τη δυνατότητα για αγάπη είναι πολύ διαφορετικό από το να έχουμε την ικανότητα να αγαπάμε. Η αγάπη μαθαίνεται και πρέπει να σπουδάζεται και να ασκείται διαρκώς.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όσους λαχταρούν να βιώσουν ό,τι καλύτερο προσφέρει η ζωή και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν, να αναπτύξουν και να μοιραστούν τη δυνατότητα που έχουμε όλοι να αγαπάμε.

Στο Γεννημένοι ν' Αγαπάμε ο Μπουσκάλια μάς εξηγεί ότι το να αγαπάμε είναι μια επιλογή που αποτελεί εναλλακτική λύση στην απογοήτευση, τη μοναξιά και το φόβο. Μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε, να νιώσουμε και να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα κάνουν την αγάπη να ανθίσει. Η προσέγγισή του είναι ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για ερωτική αγάπη είτε για αγάπη μεταξύ συγγενών, φίλων ή απλών γνωστών. Αυτό που μας προτείνει είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος αγάπης – είναι ένας τρόπος ζωής.

Το βιβλίο αυτό δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να προβληματιστεί πάνω σε μια σειρά από αυτοτελείς και σημαντικές σκέψεις γύρω από την αγάπη. Ως τέτοιο, μπορεί να διαβαστεί από την αρχή ως το τέλος ή η κάθε σκέψη να μελετηθεί ξεχωριστά.

7. Η δίαιτα της Κινέζας πριγκίπισσας, Άρθουρ Ρόουσαν (εκδόσεις Opera)

Ο μοναχός πρόσθεσε:

«Θέλω να κάνετε την ακόλουθη άσκηση μέχρι να ξαναβρεθούμε: κάθε μέρα, κατά προτίμηση την ίδια ώρα, θα παίρνετε μια μεγάλη κλεψύδρα που διαρκεί πολύ, θα κάθεστε σ' ένα μέρος άνετο όπου δε θα σας ενοχλεί κανείς, θα παίρνετε μολύβι και χαρτί, και όση ώρα η άμμος πέφτει θα μένετε μόνη στο δωμάτιο, προσπαθώντας να επαναφέρετε στη μνήμη σας όλες τις σκέψεις που κάνατε γύρω από την παχυσαρκία σας. Πρέπει να θυμηθείτε όλες τις δυσάρεστες σκέψεις και να τις καταγράψετε. να σκεφτείτε τους χειρότερους φόβους σας σχετικά με το σώμα σας και τον τρόμο που σας προκαλεί το πάχος. να σκεφτείτε όλες τις ανησυχίες και τους χειρότερους εφιάλτες σας. να προσπαθήσετε να βιώσετε όλα τα συναισθήματά σας έντονα. να γράψετε. να γράψετε χωρίς ειρμό...»

Η δίαιτα της κινέζας πριγκίπισσας αποτελεί ένα μεικτό είδος βιβλίου, δύσκολο στην ταξινόμηση. Συμβουλές για αδυνάτισμα και υγιεινή διατροφή; Λογοτεχνία χρηστικού χαρακτήρα; Χιουμοριστικό δοκίμιο για μελαγχολικές υπέρβαρες; Άλλη μία δίαιτα μεταξύ εκατοντάδων; Ή, ίσως, ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού προς όσους αντιμάχονται ανεπιτυχώς τα παραπανίσια κιλά ξοδεύοντας όλα τους τα ψυχικά αποθέματα; Σε οποιοδήποτε ράφι της βιβλιοθήκης κι αν καταλήξει, η δίαιτα που προτείνει ο μοναχός σαολίν στην τροφαντή πριγκιποπούλα Μέι Φεν, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση διατροφής που μπορεί να αλλάξει τη σχέση μας με το ψυγείο.

8. "Τέλος καλό, όλα καλά", Μάρω Βαμβουνάκη, Βασίλης Βασιλικός, Μιχάλης Γεννάρης, Κωστής Γκιμοσούλης, Στέφανος Δάνδολος, Λένα Διβάνη, Γιάννης Καλπούζος, Νένα Κοκκινάκη, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Ανδρέας Μήτσου, Χρήστος Οικονόμου, Μάκης Πανώριος, Μανόλης Πρατικάκης, Λουκία Ρικάκη, Αντώνης Σουρούνης, Αλέξης Σταμάτης, Δημήτρης Στεφανάκης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μιχάλης Φακίνος, Θανάσης Χειμωνάς, Νίκος Χρυσός (εκδόσεις Καστανιώτης)

Τέλος καλό, όλα καλά

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Μια κλασική ρήση που εκφράζει το αίσιο τέλος μιας περιπέτειας, μιας ερωτικής ιστορίας, μιας ταραχής, ενός δύσκολου ταξιδιού, μιας θύελλας, ή ακόμα ενός δυσάρεστου περιστατικού. Μια διαπίστωση που κάνουμε ανακουφισμένοι, βλέποντας την ελπίδα να έρχεται, την πόρτα του αδιεξόδου να ανοίγει ξαφνικά, το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι.

Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου έχουν όλες καλό τέλος, αλλά είναι απρόβλεπτες. Γραμμένες σε δύσκολους καιρούς, δεν διεκδικούν απλώς το δικαίωμα στην ευτυχία, την ομορφιά, τη λύτρωση και το χαμόγελο· το κατακτούν διότι ο απόηχός τους έχει διάρκεια, καθώς υπογράφονται από σπουδαίους συγγραφείς.

Η Μάρω Βαμβουνάκη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μιχάλης Γεννάρης, ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Στέφανος Δάνδολος, η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Καλπούζος, η Νένα Κοκκινάκη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο Ανδρέας Μήτσου, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Μάκης Πανώριος, ο Μανόλης Πρατικάκης, η Λουκία Ρικάκη, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Δημήτρης Στεφανάκης, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Μιχάλης Φακίνος, ο Θανάσης Χειμωνάς και ο Νίκος Χρυσός, αναζητούν το καλό τέλος και τελικά το βρίσκουν. Απομένει στον αναγνώστη να το δει κι αυτός, για να βρει και ο ίδιος το καλό τέλος στη δική του ιστορία.

9. Η Δουλειά και ο Κόπος της – Από τη ζωή μου, Ευάγγλος Α. Παπαστράτος (εκδόσεις Gema)

...Τα παιδιά που ξεκινούν για τη ζωή, πρέπει να πιστεύουν σε κάτι, να έχουν κάποιο ιδανικό, πέρα από τον πόθο της οικονομικής επιτυχίας...
...Είναι ψέμα και μεγάλο λάθος να δίνεται στους νέους η εντύπωση πως είναι αδύνατο να προκόψουν, αν δε χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, κι εκείνα που δεν είναι αδιάβλητα. Η τιμιότητα είναι το καλύτερο μέσο για ένα νέο που θέλει να επιτύχει στη ζωή του, αν είναι πραγματικά αποφασισμένος να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον σκοπό που θα τάξει τον εαυτό του, χωρίς βέβαια τη μονομέρεια που μαραίνει τα νιάτα και την ανθρωπιά του, αλλά και χωρίς να σπαταλάει τις δυνάμεις του σε πολλά και σε τίποτα και να χάνει το κουράγιο του σε κάθε φύσημα αντίξοου ανέμου...

(Απόσπασμα από τον επίλογο του Ευάγγελου Α. Παπαστράτου)

10. Το Σύνδρομο της Περσεφόνης, Γιώργος Κώνστας (εκδόσεις Δίαυλος)

Τρεις παράξενες μορφές βγαίνουν από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και διασχίζουν σιωπηλά την πόλη. Κορίτσια εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος, ενώ άλλα πέφτουν σ' ένα είδος νεκροφάνειας.

Μια αρχέγονη τελετή λαμβάνει χώρα στ' απομεινάρια ενός πανάρχαιου ναού. Μέσα στην κίνηση της Αθήνας ένας άνθρωπος «χάνει» τα χαρακτηριστικά τού προσώπου του.

Μια σύγχρονη Δήμητρα ψάχνει απεγνωσμένα τη χαμένη της κόρη. Η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά των κατοίκων της χώρας παίρνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις. Οι ειδικοί μιλούν για ένα είδος κοινωνικής ψύχωσης.

Οι αρχές αδυνατούν να καταστείλουν το φαινόμενο. Τα συμπτώματα παίρνουν πια τη μορφή πραγματικής επιδημίας...

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα