Εκλογές 2014: Τα ντέρμπι της επόμενης ημέρας

Ο κόσμος αποφάσισε και τα κομματικά επιτελεία… τρέχουν, όπως και οι δημοσκόποι που έπεσαν τραγικά έξω με τα exit polls και προκάλεσαν… εγκεφαλικά.

Είναι προφανές ότι στην εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι την Κυριακή 25 Μαΐου, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα πολώσουν το κλίμα, επιμένοντας στα σκληρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους.


Ήδη ο πρωθυπουργός έπαιξε το χαρτί της σταθερότητας, ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν αν θα γυρίσει η χώρα πίσω ή αν θα προχωρήσει σταθερά και με ασφάλεια.
Στην Κουμουνδούρου επιμένουν στο δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών και πιέζουν για σκληρή αναμέτρηση με τις μνημονιακές δυνάμεις. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ελιά θα επιχειρήσουν να κάμψουν τον παράγοντα «αποχή», ευελπιστώντας ότι θα προσποριστούν ψήφους από όσους επιλέξουν να πάνε στην κάλπη.


Η δυναμική της Χρυσής Αυγής και οι ρυθμιστές του τελικού αποτελέσματος

Ρυθμιστής των εξελίξεων και καθοριστικός παράγοντας για το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής είναι η στάση που θα κρατήσει στον β’ γύρο η Χρυσή Αυγή που είδε τα ποσοστά της να εκτοξεύονται.

Πολλοί προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν παράταιρες συμμαχίες στο β’ γύρο:

Η Χρυσή Αυγή να στηρίζει υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και οι Νεοδημοκράτες να επιλέγουν υποψηφίους της Ελιάς ή ευρύτερης αποδοχής και πάντως όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει Σγουρό και Καμίνη, ενώ ο έγκλειστος υπαρχηγός της ΧΑ στον Κορυδαλλό, Χρήστος Παππάς, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του κόμματός του «να τελειώνουμε με τις μνημονιακές δυνάμεις».

Τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι:

- Ο κόσμος έστειλε σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στα κυβερνητικά κόμματα, αλλά όχι ρεύμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Παντού, σε όλες τις περιφέρειες, ήταν πιο χαμηλά από ό,τι στις εθνικές εκλογές του 2012. Στη Θεσσαλία π.χ. είχε κοντά στο 15% το 2012 και τώρα κατέγραψε 13%. Στην Κρήτη, ενώ στις εθνικές εκλογές είχε κοντά στο 35% και ήταν πρώτο κόμμα, κατέγραψε επίσης χαμηλότερο ποσοστό ενώ υποψήφιοι δήμαρχοι του, δεν μπήκαν καν στο β’ γύρο.


- Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εντυπώσεις μόνο στην Περιφέρεια Αττικής με την Ρένα Δούρου που πρώτευσε και στον δήμο της Αθήνας όπου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μπήκε στο δεύτερο γύρο σε απόσταση αναπνοής από τον Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο, ούτε τα συνολικά αποτελέσματα στην περιφέρεια, ούτε τα συγκεκριμένα προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Στην περιφέρεια Αττικής, για την οποία πανηγύρισε η Κουμουνδούρου, το 2012 είχε 30% και η Ρένα Δούρου πήρε μόλις 23,8%.

- Επιπλέον, δεν απεδείχθη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Άλλωστε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολιτικό θέμα, μιλώντας απλώς για ήττα της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι στον α’ γύρο, ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του. Απέτυχε στον στρατηγικό του στόχο να θέσει θέμα δυσαρμονίας κυβέρνησης-λαϊκής εντολής.

Προβληματισμός στο επιτελείο του πρωθυπουργού

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, η ΝΔ έχασε τις εντυπώσεις από την περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Αθήνας, κυρίως λόγω της πολυδιάσπασης των δυνάμεών της (π.χ. υποψηφιότητα Κακλαμάνη).

Στον Πειραιά, παρά την κυβερνητική στήριξη (και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά) στον Β. Μιχαλολιάκο, ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη πέρασε πρώτος. Στη Θεσσαλονίκη το ρεύμα Μπουτάρη ήταν εντυπωσιακό και εκμηδένισε την ισχνή παρουσία του «γαλάζιου» Σταύρου Καλαφάτη.

Ωστόσο, η ΝΔ κατάφερε να:

- Βγάλει από την πρώτη Κυριακή περιφερειάρχη Ηπείρου τον Αλέκο Καχριμάνη. Οι υποψήφιοι της ΝΔ μπαίνουν στο β’ γύρο σε 12 από τις 13 περιφέρειες.

Σε 8 περιφέρειες οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι προηγούνται και μπαίνουν στο δεύτερο γύρο με αέρα νίκης: Στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης, στην Ανατολική Μακεδονία ο Γιώργος Παυλίδης, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Δακής, στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός, στη Στερεά Ελλάδα Κώστας Μπακογιάννης, στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάννα Καλογήρου στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργο Χατζημάρκος και στο Ιόνιο ο Σπύρος Σπύρου.

- Στην Κεντρική Μακεδονία, ο «ανεξάρτητος» Απ. Τζιτζικώστας προέρχεται από την ΝΔ. Και στο δεύτερο γύρο θα παλέψει με τον Ιωαννίδη, την επιλογή της κυβέρνησης, ο οποίος δεν πήγε καθόλου καλά.

Ικανοποίηση σε Χρυσή Αυγή και Ελιά

Η Χρυσή Αυγή ήταν αδιαμφισβήτητα το κόμμα που μπορεί να πανηγυρίζει για την πρώτη εκλογική βραδιά. Ο Ηλίας Κασιδιάρης στην Αθήνα είχε μια εντυπωσιακή επίδοση με 16,12%, πολύ κοντά στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο Ηλίας Παναγιώταρος στην περιφέρεια Αττικής επίσης κατέγραψε εξαιρετικά υψηλό διψήφιο ποσοστό της τάξης του 11,1%.

Η εντυπωσιακή άνοδος της Χρυσής Αυγής αποτυπώνεται πιο ανάγλυφα αν αναλογιστεί κανείς ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010 είχε πάρει 5,29% στην Αθήνα, ενώ στις βουλευτικές του 2012 είχε συγκεντρώσει 6,95%. Ενδεικτικό μάλιστα της αυξανόμενης δυναμικής της αποτελεί το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε πρώτη παράταξη με ποσοστό 20,7% στο τέταρτο διαμέρισμα του Δήμου, που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Κολωνό και τα Σεπόλια. Στο έκτο διαμέρισμα, όπου ανήκουν Κυψέλη και Πατησιά, η Χρυσή Αυγή είναι δεύτερη παράταξη με 18,8% ενώ στους Αμπελόκηπους καταλαμβάνει το 14% και στο Κολωνάκι 13,7%!

Από τη μεριά της η Ελιά δηλώνει ικανοποιημένη παρά το γεγονός ότι δήμαρχοι που στήριξε πήγαν καλά (Καμίνης, Μπουτάρης κλπ) ενώ δύο περιφερειάρχες που προέρχονται από τα σπλάχνα του (Αρναουτάκης στην Κρήτη και Κατσιφάρας Δυτική Ελλάδα) πρώτευσαν και πήγαν στον β’ γύρο. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του, ενώ η ΔΗΜΑΡ καταποντίστηκε στην περιφέρεια Αττικής.

Τα πέντε ντέρμπι των περιφερειών

Από τα πέντε ντέρμπι της 25ης Μαΐου ξεχωρίζει η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου περνά στον β' γύρο με ποσοστό 23,75% (ενσωμάτωση 95,08%) και ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με ποσοστό 22,16%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περνούν στον β' γύρο ο ανεξάρτητος υποψήφιος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κατσιφάρας με ποσοστό 23,09% (ενσωμάτωση 97,6%) και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, προερχόμενος από τη ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης με ποσοστό 19,88%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγράφεται το πιο σκληρό ντέρμπι, αφού ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από τη ΝΔ, περνά στον β' γύρο με ποσοστό 21,81% (ενσωμάτωση 99,26%) ενώ ο ανθυποψήφιός του Θεόδωρος Γαλιατσάτος με ποσοστό 20,5%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η μάχη θα διεξαχθεί μεταξύ του Γ.Χατζημάρκου που έχει τη στήριξη της ΝΔ και του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ανεξάρτητου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χατζημάρκου περνά στον β' γύρο με ποσοστό 35,69% (ενσωμάτωση 92,5%) και ο Γ.Μαχαιρίδης με ποσοστό 32,1%.

Τέλος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Χριστίνα Καλογήρου περνά στον β' γύρο με ποσοστό 31,51% (ενσωμάτωση 100%) και ο νυν περιφερειάρχης Αθανάσιος Γιακαλής με ποσοστό 25,88%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου εξελέγη, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξανδρος Καχριμάκης (ανεξάρτητος από τη ΝΔ) με 50,86% (ενσωμάτωση 98,99%), έναντι της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έμεινε στο 24,52%.

Η μάχη των Δήμων

Στην Αθήνα θα κονταροχτυπηθούν ο Γιώργος Καμίνης με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει στον β' γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών τον Γιώργο Καμίνη τονίζοντας ότι «δεν στηρίζουμε υποψήφιους που ζητούν την ανατροπή της κυβέρνησης».

Στον λιμάνι του Πειραιά η μεγάλη μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους Γιάννη Μώραλη και Βασίλη Μιχαλολιάκο ενώ στην Θεσσαλονίκη ευρύ είναι το προβάδισμα Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος αναμένεται να κερδίσει εύκολα στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Πάτρα φέρνει αντιμέτωπους τους Κώστα Πελετίδη και Κώστα Χριστόπουλο. Και από σήμερα ήδη οι δυο αντίπαλοι πέφτουν ξανά στην μάχη των εκλογών με την τελική έκβαση της αναμέτρησης να μην μπορεί να προεξοφληθεί.

Η καταμέτρηση των ψήφων σε περιφέρειες

Περιφέρεια Αττικής (ενσωμάτωση 96,96%)
Δούρου Ρένα 23,79%
Σγουρός Ιωάννης 22,11%
Κουμουτσάκος Γεώργιος 14,13%

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ενσωμάτωση 98,37%)
Παυλίδης Γεώργιος 34,60%
Γιαννακίδης Αριστείδης 27,54%
Μορφίδης Κωνσταντίνος 11,40%

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ενσωμάτωση 94,12%)
Τζιτζικώστας Απόστολος 32,80%
Ιωαννίδης Ιωάννης 18,63%
Χαραλαμπίδου Δέσποινα 11,72%

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ενσωμάτωση 98,35%)
Δακής Γεώργιος 35,72%
Καρυπίδης Θεόδωρος 29,09%
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής 10,96%

Περιφέρεια Ηπείρου (ενσωμάτωση 99,30%)
Καχριμάνης Αλέξανδρος 50,81%
Γεροβασίλη Όλγα 24,59%
Ζάψας Γεώργιος 9,66%

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ενσωμάτωση 99,33%)
Αγοραστός Κωνσταντίνος 42,86%
Τσιλιμίγκας Νικόλαος 17,29%
Διώτη Ηρώ 13,32%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ενσωμάτωση 99,63%)
Σπύρου Σπυρίδων 21,76%
Γαλιατσάτος Θεόδωρος 20,54%
Γκερέκου Αγγελική 14,49%

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ενσωμάτωση 99,64%)
Κατσιφάρας Απόστολος 23,08%
Κατσανιώτης Ανδρέας 19,83%
Χατζηλάμπρου Βασίλειος 16,81%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ενσωμάτωση 96,54%)
Μπακογιάννης Κώστας 41,32%
Αποστόλου Ευάγγελος 18,67%
Γιαννόπουλος Αθανάσιος 14,68%

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ενσωμάτωση 97,26%)
Τατούλης Πέτρος 43,29%
Βουδούρης Οδυσσέας 15,69%
Δέδες Γεώργιος 15,44%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ενσωμάτωση 100%)
Καλογήρου Χριστιάνα 31,51%
Γιακαλής Αθανάσιος 25,88%
Κυρίτση Αγλαΐα 19,37%

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ενσωμάτωση 93,43%)
Χατζημάρκος Γεώργιος 35,68%
Μαχαιρίδης Ιωάννης 32,13%
Σπύρου Μπενέτος 18,40%

Περιφέρεια Κρήτης (ενσωμάτωση 95,89%)
Αρναουτάκης Σταύρος 40,98%
Τσόκας Σεραφείμ 26,17%
Κριτσωτάκης Μιχαήλ 18,73%

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Επιλέξτε ποιο αποτέλεσμα θέλετε να δείτε.

Πατήστε στο κουτί που θέλετε πχ. Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών

Μετά επιλέξτε την περιφέρεια που ανήκει ο δήμος που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια τον δήμο που σας ενδιαφέρει

Όλα τα αποτελέσματα live εδω ... στο madata.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Eurovision

Zougla.gr
Σχολιάστε το άρθρο: