Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

Δύο Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε φυλακή στην Τουρκία, μετά από τη σύλληψή τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πέμπτης, όταν άνοιξαν μια σημαία με τον βυζαντινό αετό μέσα στην Αγιά Σοφιά. Το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, συνέβη όταν οι συλληφθέντες, ένας 42χρονος άνδρας και η 35χρονη σύζυγός του, ξεδίπλωσαν τη σημαία που έφερε τη φράση «Ορθοδοξία ή Θάνατος», χωρίς να γνωρίζουν ότι βρισκόταν πολύ κοντά σε κάμερες παρακολούθησης.

Αμέσως μετά την πράξη τους, οι δύο τουρίστες ακινητοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη και αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, όπως υποκίνηση μίσους και προσβολή του κοινού. Οι αρχές της Τουρκίας δεν δείχνουν διάθεση να απελάσουν τους συλληφθέντες πριν από την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας.

Αντίκτυποι και υποστήριξη από το προξενείο

Η ελληνική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί την υπόθεση στενά, ενώ οι συγγενείς των δύο κρατουμένων εκφράζουν την ανησυχία τους. Οι γονείς του 42χρονου, μάλιστα, έχουν επικοινωνήσει με τον Τούρκο δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπόθεση, καθώς οι ίδιοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα χρήματα για την αίτηση αποφυλάκισης.

Ο πατέρας του συλληφθέντος, που διαμένει στην Αυστραλία, έστειλε χρήματα για να καλυφθούν τα νομικά έξοδα, και έτσι διασφαλίστηκε η εκπροσώπησή τους από δικηγόρο στην Τουρκία.

Καταστάσεις και προοπτικές

Αυτή τη στιγμή, ο 42χρονος κρατείται σε φυλακή στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ η 35χρονη σύζυγός του βρίσκεται σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα εντός της πόλης. Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει προανάκριση για την υπόθεση, και οι συγγενείς ανησυχούν για τις πιθανές καθυστερήσεις που συνήθως παρατηρούνται στην Τουρκία, πριν την απαγγελία του επίσημου κατηγορητηρίου και την έναρξη της δίκης.

Το Ελληνικό Προξενείο παραμένει σε επαφή με την οικογένεια των συλληφθέντων και έχει αναλάβει την υποστήριξή τους, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στην Αγιά Σοφιά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και τις διεθνείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Οι συνέπειες αυτής της υπόθεσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διπλωματική ατμόσφαιρα, ενώ οι οικογένειες των συλληφθέντων περιμένουν με αγωνία τις επόμενες εξελίξεις. Η κατάσταση υπογραμμίζει τις ευαίσθητες ισορροπίες που υπάρχουν γύρω από σύμβολα και μνημεία που έχουν ιστορική και θρησκευτική σημασία.

Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους για τη δολοφονία της 11χρονης Λιάνα – Οργή για τις παραλείψεις των αρχών

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα