Ο δεσμοφύλακας Σαλόμ Ναγκάρ που εκτέλεσε τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.
Ο Ισραηλινός δεσμοφύλακας εκτέλεσε τον απαγχονισμό του εγκληματία πολέμου μετά την καταδίκη του για τον ρόλο του στην οργάνωση του Ολοκαυτώματος, κατά το οποίο δολοφονήθηκαν περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Ναγκάρ για μήνες μετά την εκτέλεση στοιχειωνόταν από το πρησμένο πρόσωπο του Άιχμαν και τον ήχο που έκανε ο παγιδευμένος αέρας όταν έβγαινε από το σώμα του καθώς του έβγαζαν τη θηλιά.
Ποιος ήταν ο Σαλόμ Ναγκάρ
Ο Ναγκάρ γεννήθηκε στην Υεμένη και ήρθε στο Ισραήλ σε ηλικία 12 ετών ως ορφανό, λίγο μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.
Υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και στη συνέχεια εντάχθηκε στη φυλακή του Ισραήλ.
Για δεκαετίες ορκίστηκε να τηρήσει τη σιωπή του σχετικά με τον ρόλο του στη δολοφονία του Άιχμαν, εξαιτίας του φόβου ότι οι νεοναζί μπορεί να ζητήσουν εκδίκηση.
Η σύλληψη του «αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος»
Υπό τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Άιχμαν, αξιωματικός των δολοφονικών SS, ήταν υπεύθυνος για την απέλαση εκατομμυρίων Εβραίων στον θάνατο στο δίκτυο στρατοπέδων των Ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία.
Ο Γερμανός δικάστηκε για τη συμμετοχή του στην Τελική Λύση, η οποία έστειλε στον θάνατο 6 εκατομμύρια Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς θεωρείται αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος.
Ο Άιχμαν είχε διαφύγει στην Αργεντινή μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά συνελήφθη από τη Μοσάντ το 1960.
Αφού μεταφέρθηκε κρυφά στο Ισραήλ σε μια επιχείρηση που περιελάμβανε τη νάρκωσή του και την παράνομη επιβίβασή του σε εμπορική πτήση, ενώ ήταν ντυμένος με στολή πιλότου, δικάστηκε στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια απαγχονίστηκε την 1η Ιουνίου 1962, αφού απέτυχε η έφεσή του.
Ο Ναγκάρ ήταν μεταξύ 22 προσεκτικά επιλεγμένων υπαλλήλων της φυλακής που παρακολουθούσαν τον Ναζί για έξι μήνες κατά τη διάρκεια της δίκης του και έγιναν γνωστοί ως «φρουροί του Άιχμαν» .
Πώς επιλέχθηκαν οι φρουροί του Άιχμαν
Οι φρουροί επιλέχθηκαν για να διασφαλιστεί ότι κανένας από αυτούς δεν είχε προσωπικό κίνητρο να σκοτώσει τον Άιχμαν. Εκτελέστηκε στη φυλακή Ayalon στη Ramla, στο κεντρικό Ισραήλ.
Ο Ναγκάρ δεν ήθελε να είναι ο άνθρωπος που θα κρεμούσε τον Άιχμαν, αλλά πείστηκε να το κάνει αφού του έδειξαν φωτογραφίες από φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος παιδιών στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Μιλώντας το 2005 σε συνέντευξή του στο εβραϊκό περιοδικό Mishpacha, είπε: «Με τρόμαξε τόσο πολύ που συμφώνησα να κάνω αυτό που έπρεπε να γίνει».
Αναφέρθηκε τότε ότι τα τελευταία λόγια του Άιχμαν ήταν τα εξής: «Ζήτω η Γερμανία, ζήτω η Αργεντινή, ζήτω η Αυστρία... Έπρεπε να παρακούσω τους νόμους του πολέμου και τη σημαία μου.
«Είμαι έτοιμος. Θυμηθείτε με στη γυναίκα μου, την οικογένεια και τους φίλους μου».
Λέγεται ότι στη συνέχεια πρόσθεσε μετά από μια παύση:«Μετά από λίγο, κύριοι, θα ξανασυναντηθούμε - έτσι είναι η μοίρα όλων των ανθρώπων. Όλη μου τη ζωή πίστευα στον Θεό και πεθαίνω πιστός στον Θεό».
Στη συνέχεια, ο Ναγκάρ ανέλαβε να φορτώσει το σώμα του Άιχμαν σε φούρνο για να αποτεφρωθεί - η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την εξάλειψη των πτωμάτων των δολοφονημένων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Σε συνέντευξή του περιέγραψε πώς δυσκολευόταν να περπατήσει λόγω του σοκ από τη δοκιμασία αμέσως μετά.
Ο φρουρός έβλεπε εφιάλτες για την εμπειρία αυτή επί μήνες.
Πηγή: ieidiseis.gr