Ιταλία: Επαναφέρουν νόμο στα σχολεία, παρόμοιο με εκείνον του Μουσολίνι

Ιταλία: Επαναφέρουν νόμο στα σχολεία, παρόμοιο με εκείνον του Μουσολίνι

Οι εκπαιδευτικοί στην Ιταλία έχουν αυξανόμενες ανησυχίες καθώς τα παιδιά τους φέρονται πιο εχθρικά. Μάλιστα η εχθρική συμπεριφορά των μαθητών απέναντι στους καθηγητές παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με πέρσι.

Η Ιταλία θα επαναφέρει μέτρο στα σχολεία προκειμένου να περιορίσει την εχθρική συμπεριφορά των μαθητών απέναντι στους καθηγητές. Όπως διαβάζουμε στον Guardian, ξεκινά την πολιτική των «βαθμών συμπεριφοράς», ένα μέτρο που έχει κοινά με εκείνο που είχε φέρει για πρώτη φορά ο Μπενίτο Μουσολίνι, το 1924.

Το εν λόγω μέτρο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ιταλίας και πλέον δίνει στα σχολεία τη δυνατότητα να αποβάλλουν μαθητές με γνώμονα τη συμπεριφορά τους.

Πιο αναλυτικά, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που θα βαθμολογούνται με πέντε ή λιγότερο από το δέκα στη συμπεριφορά τους, τότε θα αποτυγχάνουν στη χρονιά τους και θα πρέπει να επαναλάβουν την ίδια τάξη, ακόμη κι αν το ακαδημαϊκό τους επίπεδο είναι στο ίδιο. Οι μαθητές γυμνασίου που θα βαθμολογούνται με έξι στη συμπεριφορά τους, τότε θα πρέπει να κάνουν τεστ πολιτικής αγωγής. Οι βαθμοί στη συμπεριφορά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τη συμμετοχή τους στις κρίσιμες απολυτήριες εξετάσεις maturità.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, «η μεταρρύθμιση των βαθμών για τη συμπεριφορά αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά ως επίκεντρο τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών και αποκαθιστά την αυθεντικότητα των εκπαιδευτικών», ενώ προηγουμένως η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε πως η αλλαγή αυτή στα σχολεία «θα φέρει πίσω τον σεβασμό».

Σημειώνεται πως οι μαθητές που θα βανδαλίζουν το σχολείο ή θα έχουν βίαιη συμπεριφορά, θα τιμωρούνται με πρόστιμα που θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ.

Ο νόμος έρχεται σε μια περίοδο που η επιθετική συμπεριφορά των μαθητών κατά των καθηγητών έχει παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 110%, από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι καθηγητές χρειάστηκαν και ιατρική περίθαλψη. Οι μαθητές συγκρούονται συχνά με τους καθηγητές τους, κυρίως για τη χρήση κινητού την ώρα του μαθήματος.

Όσον αφορά το αρχικό μέτρο του Μπενίτο Μουσολίνι, παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετία του ’70, μέχρι που καταργήθηκε μετά από μαθητικές διαδηλώσεις. Υπέστη αρχικά τροποποιήσεις, μέχρι που τελικά καταργήθηκε από όλα τα σχολεία το 2000.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα