Μεγάλες επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζομένους να επιστρέψουν στο γραφείο

Μεγάλες επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζομένους να επιστρέψουν στο γραφείο

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID – 19, η οποία επέφερε ριζικές αλλαγές στον εργασιακό τοπίο και καθόρισε τη διάδοση της τηλεργασίας. Πλέον πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν τώρα να επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους στο γραφείο.

Η απομάκρυνση από την εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που αποσκοπεί στην επαναφορά της παραδοσιακής εργασιακής ισορροπίας και της φυσικής παρουσίας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της συνεργασίας.
 
Η Amazon είναι μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Άντι Τζάσι, να ανακοινώνει ότι έως τον Ιανουάριο του 2025, οι υπάλληλοι της εταιρείας θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο γραφείο και για τις πέντε ημέρες της εβδομάδα. Αυτή η αλλαγή έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αναδιοργάνωσης που περιλαμβάνει τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την αύξηση της αναλογίας εργαζομένων προς διευθυντές κατά 15% έως το Μάρτιο του 2025.

Ο Τζάσι επισημαίνει ότι η εταιρεία θέλει να επανέλθει στη νοοτροπία μιας νεοφυούς επιχείρησης, επικεντρωμένης στην ευελιξία και την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, μειώνοντας την υπερβολική γραφειοκρατία και ενισχύοντας την επικοινωνία μέσω της εισαγωγής μιας ειδικής γραμμής επικοινωνίας για τη διαχείριση των περιττών διαδικασιών.

Η Goldman Sachs και η Meta ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές. Η Goldman Sachs πιέζει τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν με πλήρη απασχόληση στο γραφείο, ενώ η Meta έχει προειδοποιήσει με απολύσεις όσους δεν παρακολουθούν την απαίτηση να βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Οι επικεφαλής αυτών των εταιρειών επικαλούνται εσωτερικές μελέτες που δείχνουν ότι η φυσική παρουσία ενισχύει την παραγωγικότητα και τη συνεργασία, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό από την απομακρυσμένη εργασία.

Τι δείχνουν μελέτες για την τηλεργασία
   
Ωστόσο, οι πρόσφατες μελέτες για την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας δείχνουν μια πιο σύνθετη εικόνα. Αρχικές έρευνες, όπως αυτή του Harvard Business School, διαπίστωσαν ότι η τηλεργασία είχε θετικό αντίκτυπο, με αύξηση της παραγωγικότητας κατά 4,4%. Ωστόσο, νεότερες μελέτες αμφισβητούν αυτές τις θετικές εκτιμήσεις. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που δημοσιεύθηκε πριν από μερικούς μήνες, έδειξε μείωση της παραγωγικότητας κατά 8% έως 19% για τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι, παρά το γεγονός ότι αυτοί εργάζονταν περισσότερες ώρες.

Ο Μάικλ Γκιμπς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εξήγησε ότι η μείωση του «χρόνου εστίασης» και η δυσκολία στη διατήρηση της συγκέντρωσης ήταν βασικοί παράγοντες για αυτή την πτώση στην παραγωγικότητα.

Μια άλλη μελέτη από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ κατέδειξε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων από το σπίτι ήταν 18% χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνη των συναδέλφων τους που εργάζονταν από το γραφείο. Ο Ντέιβιντ Άτκιν, καθηγητής οικονομικών στο ΜΙΤ, σημείωσε ότι η αύξηση του χρόνου αδράνειας και οι δυσκολίες στην επικοινωνία ήταν σημαντικοί παράγοντες για αυτή την πτώση της παραγωγικότητας. Οι μελέτες συμφωνούν επίσης ότι η φυσική παρουσία ευνοεί τις αυθόρμητες και καινοτόμες αλληλεπιδράσεις που προκύπτουν από την καθημερινή αλληλεπίδραση στο γραφείο.

Η επιμονή των επιχειρήσεων για επιστροφή στο γραφείο δεν είναι χωρίς αντιδράσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και της Ipsos, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στις ΗΠΑ που εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι θα ήταν πρόθυμοι να δεχτούν μείωση μισθού για να αποφύγουν την επιστροφή στο γραφείο. Αυτή η αντίσταση αναδεικνύει την αξία της ευελιξίας στην εργασία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τις παραδοσιακές εργασιακές συνθήκες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και η επιστροφή στο γραφείο μπορεί να έχει οφέλη για την παραγωγικότητα και την επικοινωνία, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα με ευαισθησία και να εξετάσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις στην ευημερία των εργαζομένων και την ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα