Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει- αγνοώντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ Μπαρνιέ, 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ ως πιθανού πρωθυπουργού είχε κυκλοφορήσει ήδη μέσα στο καλοκαίρι. Ήταν μεταξύ των ονομάτων που ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε συνομιλητές του, γράφει η εφημερίδα Le Monde. «Τον υποστήριζε ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν», αναφέρει. «Για τον Εμανουέλ Μακρόν, [ο Μπαρνιέ] έχει το πλεονέκτημα ότι διατηρεί σχέσεις με τον πρόεδρο των [κεντροδεξιών] Ρεπουμπλικανών. Επίσης, δεν έχει προεδρικές φιλοδοξίες».
Le Président de la République a nommé Monsieur Michel BARNIER Premier ministre. Il l’a chargé de constituer un gouvernement de rassemblement au service du pays et des Français. pic.twitter.com/beWhuEh42L
— Élysée (@Elysee) September 5, 2024
Οργή στη Γαλλία
«Οι εκλογές κλάπηκαν από τους Γάλλους», η χώρα εισέρχεται σε «κρίση διακυβέρνησης», «βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια»: Η Γαλλία περίμενε 52 μέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια γαλλική Εθνοσυνέλευση χωρίς σαφή πλειοψηφία για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού και σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε τέλος στην αναμονή αναθέτοντας στον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.
À Bruxelles, Michel Barnier vu comme un « Européen convaincu », malgré ses propos passés contre le droit communautaire https://t.co/KLy0ptvfIO
— Le Monde (@lemondefr) September 5, 2024
Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός θα έχει τη μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.
Από τις πρώτες αντιδράσεις στάθηκε σαφές ότι ο Μπαρνιέ θα πρέπει έτσι να χρησιμοποιήσει όλες τις διπλωματικές του δεξιότητες για να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να επιβιώσει πρότασης μομφής και να θέσει τέλος στη σοβαρότερη πολιτική κρίση της Πέμπτης Δημοκρατίας. Έργο που μοιάζει με αδύνατη αποστολή, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός.
Les réactions à la nomination de Michel Barnier : « élection volée » pour Mélenchon, « tous les atouts pour réussir » selon Wauquiez https://t.co/66jaepcKKp
— Le Monde (@lemondefr) September 5, 2024
«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές.
«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν. Η αριστερή συμμαχία κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αγνόησε το αποτέλεσμα επιλέγοντας έναν συντηρητικό. Η Ματίλντ Πανό, βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα».
Σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ μια «προσωπικότητα την πλησιέστερη» στις θέσεις της ακροδεξιάς και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» μεθαύριο, Σάββατο, την ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν.
«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της: ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από το κόμμα που κατατάχθηκε στην 4η θέση» στις βουλευτικές εκλογές, αναφερόμενος στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ.
Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής λέγοντας ότι δεν θα προτρέξει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Ζορντάν Μπαρντελά, τονίζοντας ότι το κόμμα του «θα κρίνει εκ του αποτελέσματος την ομιλία για τη γενική πολιτική» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του.
«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι επείγουσες ανάγκες των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X.
Après une attente interminable, indigne d’une grande démocratie, nous prenons acte de la nomination de Michel Barnier comme Premier ministre d'Emmanuel Macron.
— Jordan Bardella (@J_Bardella) September 5, 2024
Les 11 millions d'électeurs du Rassemblement National méritent le respect : c'est notre exigence première.
Nous…
«Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρωταρχικό μας αίτημα. Θα κρίνουμε τον γενικό πολιτικό του λόγο, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία».
«Μετά από μια ατελείωτη αναμονή, ανάξια μιας μεγάλης δημοκρατίας, έχουμε τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν.
Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρωταρχικό μας αίτημα.
Θα κρίνουμε τον γενικό πολιτικό του λόγο, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία. Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους τα μεγάλα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η μετανάστευση, και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Μπαρντελά.
Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές.
Στάση αναμονής από την Ακροδεξιά
Η ακροδεξιά πάλι, επιφυλάσσεται μεν, αλλά δεν βλέπει αρνητικά την επιλογή Μπαρνιέ. «Φαίνεται ότι πληροί το κριτήριο που είχαμε θέσει, για ένα πρόσωπο που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Θα περιμένουμε τη γενική ομιλία του στη Βουλή (…) Η Εθνική Συσπείρωση δε θα συμμετέχει σε κυβέρνηση», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Την Τρίτη, η Λεπέν έθεσε τους όρους της για να απέχει από την ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας: «σεβασμό» για τους νομοθέτες της Εθνικής Συσπείρωσης, αναλογική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση και την ασφάλεια και στήριξη των λαϊκών τάξεων στον προϋπολογισμό.
Η δήλωση της Λεπέν είναι πιο συναινετική για την επιλογή του Μπαρνιέ, σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος.
Ο Σεμπαστιάν Σενί, βουλευτής του RN, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό στο BFM TV ότι το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Γαλλίας.
«Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του RN Λοράν Ζακομπελί στο TF1.
Στους δρόμους βγαίνουν οι Γάλλοι κατά του «πραξικοπήματος Μακρόν»
Οι Γάλλοι δεν αστειεύονται. Με κεντρικά συνθήματα «Κατά του πραξικοπήματος του Μακρόν» και «υπέρ της δημοκρατίας» προγραμματίζουν περίπου 150 πορείες και συγκεντρώσεις για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές αυτής της κινητοποίησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.
Με αυτή την απόφαση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταπατά τη λαϊκή ψήφο, αρνείται να ακούσει το κύριο μήνυμα αυτών των εκλογών: την κατηγορηματική απόρριψη του RN, καθώς όλα, πλέον, βρίσκονται στα χέρια της Μαρίν Λεπέν, στο γεγονός ότι εκείνη αποδέχεται να κάνει μια κλασική συμφωνία με την υποτιθέμενη προεδρική πλειοψηφία – αν και μειοψηφική – του Εμανουέλ Μακρόν», υπενθύμισε ο Μανές Ναδέλ, πρόεδρος της Ένωσης Συνδικαλιστών Μαθητών, πριν την ανακοίνωση του διορισμού του Μισέλ Μπαρνιέ στο Μετινιόν, όπως αναφέρει η L’Humanité.
Η οργάνωσή του και η Ένωση Φοιτητών ήταν αυτές που, μετά την προεδρική άρνηση στις 26 Αυγούστου, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίχθηκε γρήγορα από τις περισσότερες αριστερές παρατάξεις (Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγοι, PCF, NPA, Génération.s) και επίσης από οργανώσεις όπως η Attac, το Οικογενειακός Προγραμματισμός, το «Nous toutes» και ορισμένα συνδικάτα της CGT, του Sud ή της FSU. Όλοι αυτοί θα συμμετάσχουν το Σάββατο στις διάφορες πορείες ανά τη χώρα.
«Ήταν οι οργανώσεις μας και η νεολαία που κινητοποιήθηκαν και κάλεσαν σε ενότητα για να αποφευχθεί το χειρότερο (στις εκλογές). Και σήμερα, πάλι εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία, καθώς η νεολαία εκφράστηκε με πολύ σαφή τρόπο κατά της άκρας δεξιάς και κατά των μακρονιστών τον περασμένο Ιούνιο», τόνισε η Ελεονόρ Σμιτ, εκπρόσωπος της Ένωσης Φοιτητών, την Πέμπτη. «Ανασκουμπωνόμαστε, γιατί πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε αυτήν την κινητοποίηση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Attac, Γιουλί Γιαμαμότο, εκτιμώντας ως απαραίτητη «μια αφύπνιση στους δρόμους που θα καλέσει σε όσο το δυνατόν ευρύτερη και ενωτική απάντηση από το κοινωνικό και πολιτικό κίνημα».
«Οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι πρέπει να κινητοποιηθούν για να αρνηθούν ότι τους κλέβουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπονπάρ, καταγγέλλοντας μια «κατάσταση απίστευτης σοβαρότητας» που «δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση». Πρόκειται, αναφέρει ο βουλευτής της FI, για «την άρνηση να επιτρέψουμε το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο να καταπατηθεί, να αγνοηθεί και να εξαφανιστεί εντελώς από τη δράση ενός και μόνο άνδρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι όλο και πιο απομονωμένος».
Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ
Διαπραγματεύθηκε με επιτυχία τους όρους για το Brexit: ο 73χρονος Μισέλ Μπαρνιέ, που διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός στη Γαλλία, θα πρέπει στο εξής να χρησιμοποιήσει όλη τη διπλωματική δεξιοτεχνία του προκειμένου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα βρίσκεται στο έλεος προτάσεων μομφής στην Εθνοσυνέλευση.
Έχοντας λάβει τα εύσημα των Βρυξελλών για τις διαπραγματευτικές ικανότητές του, μέχρι του σημείου το όνομά του να κυκλοφορεί για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2019 στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μπαρνιέ, μέλος του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), με καταγωγή από τις γαλλικές Άλπεις, έχει τη φήμη “πραγματιστή”.
«Είναι πολιτικός. Ένας άνθρωπος των συναινέσεων και των διαπραγματεύσεων όπως απέδειξε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, κάτι που είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο» δηλώνει στο AFP ο βουλευτής των Ρεπουπλικάνων Βενσάν Ζανμπρίν, βέβαιος ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει υποστήριξη «πέρα από το δικό του στρατόπεδο». Η Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου είναι χωρισμένη σε τρία μπλοκ, της αριστεράς, της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς.
Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ανιές Εβρέν χαιρέτισε από την πλευρά της τη «μέθοδο Μπαρνιέ» που συνδυάζει «τον σεβασμό του συνομιλητή του με τη σταθερότητα των πεποιθήσεών του».
Ποιότητες που μέτρησαν σίγουρα για τον Εμανουέλ Μακρόν, στην αναζήτηση μιας προσωπικότητας που μπορεί να εμποδίσει τη συγκέντρωση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση σε μια πρόταση μομφής, οι οποίες όμως προς το παρόν εκτιμώνται περισσότερο στις Βρυξέλλες παρά στη Γαλλία, ακόμα και στο κόμμα του.
Τοποθετημένος επί μακρόν στην κεντρώα γραμμή του γκωλισμού, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε κάνει το 2021 μια απρόσμενη δεξιά στροφή, τασσόμενος κυρίως υπέρ μιας αναστολής τριών έως πέντε ετών « της μετανάστευσης προς τη Γαλλία».
Παλιόλυκος της γαλλικής πολιτικής, εισήλθε στην πολιτική το 1973, μια μακρά σταδιοδρομία που έκανε τον ακροδεξιό βουλευτή Ζαν-Φιλίπ Τανγκί να πεί ότι είναι «απολίθωμα της πολιτικής ζωής».
Επί δεκαετίες ήταν στους διαδρόμους της εξουσίας, στο Παρίσι αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου σφυρηλάτησε την φήμη του να ακούει, να επιχειρηματολογεί και να επιδιώκει να πείσει. «Πίσω από έναν απαλό αέρα κρύβεται μια βασανισμένη προσωπικότητα. Είναι ανήσυχος και έχει ανάγκη να λαμβάνει συμβουλές. Αντλεί τη δύναμή του από μια ομάδα διαπραγματευτών στην οποία έχει πλήρη εμπιστοσύνη», εξηγεί ένας από τους συνεργάτες του.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ έλαβε μέρος σε πολλές κυβερνήσεις της δεξιάς στη Γαλλία τα χρόνια του 1990 και του 2000, αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Εξωτερικών κ.λπ.) — ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος δύο φορές, περιφερειακής πολιτικής (1999-2004), στη συνέχεια αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες (2009-2014).
Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, υπενθυμίζει πως είναι “ορεσίβιος”, ένας τρόπος να τονίσει τη διαφορά του: δεν αποτελεί μέρος των παριζιάνικων κύκλων, και δεν έχει αποφοιτήσει από την περίβλεπτη σχολή των ελίτ ENA, αλλά από την Ανώτατη Εμπορική Σχολή του Παρισιού.
Στο γραφείο του στις Βρυξέλλες, δείχνει με χαρά στους επισκέπτες μια φωτογραφία όπου ποζάρει δίπλα στον τριπλό Ολυμπιονίκη του σκι Ζαν-Κλοντ Κιλί, με τον οποίο έφερε σε πέρας τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1992 στη γενέτειρά του, Αλμπερβίλ.
Μια άλλη φωτογραφία τον δείχνει κατά την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά, ομήρου στο Ιράκ, που εξασφαλίστηκε ότι ήταν στο Κε Ντ΄Ορσέ.
Η ευρωπαϊκή σταδιοδρομία του δεν στέφθηκε πάντοτε με επιτυχία. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον κέρδισε το 2014 στην αναμέτρηση για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συνέδριο του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Ο διορισμός του ως διαπραγματευτή για το Brexit το 2016 του επέτρεψε ωστόσο να επανέλθει στο προσκήνιο και να καθαρίσει τη διεθνή εικόνα του.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιον χειρότερο από τον πραγματιστή και έμπειρο Μπαρνιέ», είχε σχολιάσει τότε ο Σαϊέντ Κάμαλ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: topontiki.gr