Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι σε δύο ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, τη Σαξονία και τη Θουριγγία. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τότε η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δεν αναμένεται απλώς να σημειώσει σημαντικά κέρδη, αλλά και να κερδίσει κάποια από τις εκλογικές μάχες.
Πέρα από τους ακροδεξιούς, χαμόγελα θα υπάρξουν και στο Κρεμλίνο, καθώς τόσο τo AfD, όσο και η νεοσυσταθείσα πολιτική συμμαχία BSW, που αναμένεται επίσης να ενισχυθεί σημαντικά, εκφράζουν φιλορωσικές θέσεις και τάσσονται κατά της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας.
Η πίεση και η κρίση στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς αναμένεται να ενταθεί για την οικονομία, το μεταναστευτικό αλλά και την Ουκρανία, βυθίζοντας περαιτέρω σε πολιτική κρίση την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.
Επιπλέον η κατάρρευση των παραδοσιακών κεντρώων κομμάτων στην Ανατολική Γερμανία καταδεικνύει και μια ακόμη δυσάρεστη πραγματικότητα: Οι πολιτικές για να καλυφθεί το κοινωνικοοικονομικό χάσμα Ανατολής και Δύσης στη χώρα δεν έχουν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και η Ρωσία έχει ακόμη ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, που κυριαρχούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Νίκη ακροδεξιάς για πρώτη φορά από τους Ναζί
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένη στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, ωστόσο θεωρείται απίθανο, ακόμη κι αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, να καταφέρει να σχηματίσει πολιτειακή κυβέρνηση, καθώς δεν θα έχει την πλειοψηφία και τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία.
Όμως θα είναι η πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα ακροδεξιό κόμμα θα έχει τις περισσότερες έδρες σε κάποιο κοινοβούλιο στη Γερμανία. Στη Θουριγγία το AfD συγκεντρώνει 30% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σχεδόν 10 μονάδες μπροστά από Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Στη Σαξονία το ποσοστό του AfD εκτιμάται σε περίπου 30% με 32% και δίνει μάχη για την πρωτιά με το CDU.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) αναμένεται να υποστούν μια ακόμη εκλογική συντριβή μετά τις ευρωεκλογές. Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι (Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) κινδυνεύουν ακόμη και να μη συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 5% και να μείνουν εκτός τοπικών κοινοβουλίων.
«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε ένα αποτυχημένο κράτος και να ανακτήσουμε τον έλεγχο», τόνισε η συναρχηγός του AfD Άλις Βάιντελ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Δρέσδη την Τετάρτη. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας βιώσιμης αλλαγής στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου», επισήμανε.
Η εμφάνιση της BSW
Η νεοσυσταθείσα ακροαριστερή συμμαχία της Σάχρα Βάγκενκνεχτ (BSW) αναμένεται να έρθει τρίτη και στα δύο κρατίδια, με 20% και 15% αντίστοιχα στη Θουριγγία και στη Σαξονία. Πρόκειται για μια πολιτική συμμαχία που συνδυάζει τον κοινωνικό συντηρητισμό με την ακροαριστερή οικονομία και εκτός των άλλων αντιτίθεται και στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία. Τόσο το AfD, όσο και η BSW επιδιώκουν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα.
«Όλα έχουν πάει στραβά με τα καθεστωτικά κόμματα: χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση», δήλωσε ο Τόμας Λέσερ, του BSW σε εκδήλωση στη Θουριγγία. «Δεν χαίρομαι όταν γίνεται ισχυρό ένα κόμμα στο οποίο υπάρχουν ακροδεξιοί και Ναζί», τόνισε η ηγέτης του κόμματος Σάχρα Βάγκενκνεχτ, αναφερόμενη στην άνοδο του AfD. «Ποιος όμως ευθύνεται για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας ψηφίζουν ένα τέτοιο κόμμα από θυμό και απόγνωση; Είναι οι πολιτικοί που κυβερνούν εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.
Το χαμόγελο του Πούτιν
Στο Κρεμλίνο μπορούν να χαμογελούν με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Εξάλλου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που υπηρέτησε ως κατάσκοπος της KGB τη δεκαετία του 1980 στη Δρέσδη, έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση με την περιοχή.
Οι ανοιχτά φιλορωσικές δυνάμεις, βάσει των δημοσκοπήσεων, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν συνολικά τουλάχιστον 50% των ψήφων. Όμως ανεξάρτητα από το βαθμό της σύνδεσής τους με τη Μόσχα και του κόμματος που ανήκουν, πολιτικοί από όλο το φάσμα συχνά προβάλουν ένα κοινό αφήγημα: Το ΝΑΤΟ είναι συνένοχο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Δύση επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας.
Ακόμη και ο Μίκαελ Κρέτσμερ, πρωθυπουργός της Σαξονίας και στέλεχος του CDU, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη δαπάνη δισεκατομμυρίων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Μάλιστα αυτές οι θέσεις βρίσκονταν στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην Ανατολική Γερμανία, η Μόσχα - εάν δεν είναι «φίλη» - σίγουρα δεν είναι χειρότερη από την Ουάσιγκτον, η οποία συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής με την κατηγορία πως έσυρε την Ουκρανία, τη Γερμανία και την Ευρώπη σε έναν πόλεμο για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα και τους δικούς της στόχους.
Πηγή: ieidiseis.gr