Το σύνολο παραγωγής τσιπς πατάτας μολύνθηκε από το λάδι που χρησιμοποιείται στις μηχανές εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Intersnack Poland της Πολωνίας. Ως αποτέλεσμα ανακλήθηκαν 32 παρτίδες προϊόντων που λήγουν τους πρώτους μήνες του 2025.
Για τη μόλυνση ενημερώθηκε η Γενική Υγειονομική Επιθεώρηση της χώρας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης των σνακ και προφύλαξης των καταναλωτών, διευκρινίζοντας ότι το μηχανέλαιο που μόλυνε τα πατατάκια είναι εγκεκριμένο για «τυχαία επαφή» με τρόφιμα σύμφωνα με το πιστοποιητικό NSF HT1, αλλά δεν είναι βρώσιμο.
Αν και η βλάβη στην εγκατάσταση που προκάλεσε τη μόλυνση διορθώθηκε άμεσα, ορισμένα προϊόντα παρασκευάστηκαν και διατέθηκαν στην αγορά πριν εντοπιστεί το ελάττωμα. Οι εργαστηριακές αναλύσεις των τσιπς που παρασκευάστηκαν πριν εντοπιστεί το ελάττωμα, έδειξαν αυξημένα επίπεδα αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (MOAH) και κορεσμένων υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (MOSH).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αυτοί οι τύποι αρωματικών υδρογονανθράκων, είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών καθώς θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνοι. Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία του MOH στα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα ορυκτέλαια έχουν μπει στο στόχαστρο επιστημόνων και καταναλωτικών οργανώσεων λόγω τόσο της ευρείας παρουσίας τους στα τρόφιμα όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Σε έρευνα της οργάνωσης Foodwatch το 2021, έπειτα από μελέτη 152 προϊόντων σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ανακαλύφθηκε πως 1 στα 8 ήταν μολυσμένα με ορυκτέλαια υδρογονανθράκων.
Οι υδρογονάνθρακες των ορυκτελαίων, ιδιαίτερα τα MOAH, είναι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που δεν πρέπει να υπάρχουν στα τρόφιμα. Τα MOAH μπορούν να δράσουν ως γονιδιοτοξικό καρκινογόνο, ενώ τα MOSH μπορούν να συσσωρευτούν στο λεμφικό σύστημα και να βλάψουν το ήπαρ.
Οι αρχές κάλεσαν τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν τα προϊόντα με τους αριθμούς παρτίδων και ημερομηνίες best before που αναφέρονται παρακάτω.
Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου
Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους — μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των μέσων απελευθέρωσης, των βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Φυτικά έλαια
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Πατατάκια, έτοιμα γεύματα/σαλάτες
Σιτηρά (και προϊόντα με βάση τα δημητριακά)
Παιδικές τροφές
Όσπρια, ξηροί καρποί, ελαιούχοι σπόροι και μπαχαρικά
Κονσερβοποιημένα ψάρια
Σοκολάτα (και προϊόντα σοκολάτας).
Πηγή: cibum.gr