Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Κουρσκ.
Η ανακοίνωση έρχεται στο πνεύμα των καταγγελιών της Ρωσίας για ανάμειξη της Δύσης στην αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ. Μάλιστα η Μόσχα καταγγέλει πώς οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους στην επίθεση με πυραύλους.
Η ανατίναξη δύο γεφυρών
Με στόχο να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού, οι Ουκρανοί ανατίναξαν δύο γέφυρες στον ποταμό Σέιμ αποκόπτοντας την περιοχή Γλουσόβσκι 20.000 κατοίκων, στην οποία την Παρασκευή βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική εκκένωση, μετά την ταχεία ουκρανική εισβολή στην ρωσική αυτή περιφέρεια.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τη γέφυρα στον ποταμό Σέιμ, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.
«Για πρώτη φορά, η περιφέρεια του Κουρσκ επλήγη από δυτικής κατασκευής εκτοξευτήρες ρουκετών, πιθανόν αμερικανικούς HIMARS», δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ μέσω του Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Γκλούσκοβο, η γέφυρα καταστράφηκε εντελώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον πληθυσμό που απομακρυνόταν».
Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εκκενώσουν πέντε χωριά και θα αποκλείσουν την πρόσβαση προς αυτά καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ.
«Από τις 19 Αυγούστου, θα μπλοκάρουμε την πρόσβαση σε πέντε κοινότητες, θα απομακρύνουμε τους κατοίκους και θα βοηθήσουμε να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους», ανέφερε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης του Μπελγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. Η πρόσβαση σε ένα έκτο χωριό θα απαγορευτεί «προσωρινά», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη ανατολική Ουκρανία, με σκοπό τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ποκρόβσκ. Η πόλη είναι ένα από τα βασικά οχυρά και κόμβος ανεφοδιασμού των Ουκρανών και η απώλειά της θα συμβάλει στην πλήρη κατάληψη της επαρχίας του Ντονέτσκ από τη Ρωσία.
Ουκρανοί απομακρύνουν αμάχους και κυρίως παιδιά από τα γειτονικά χωριά και τα μεταφέρουν στο Ποκρόφσκ, από όπου τα προωθούν με τρένα σε ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας.
Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ
Ο ουκρανικός στρατός «ενισχύει» τις θέσεις του στην περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 10 και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας επίθεσης στο ρωσικό έδαφος και αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη «κεφάλαιο ανταλλαγής», υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να το ανταλλάξουν με ουκρανικές περιοχές που κατέχει η Μόσχα.
«Ο στρατηγός (Ολεξάντρ) Σίρσκι ανέφερε ενίσχυση των θέσεων των δυνάμεών μας στην περιφέρεια Κουρσκ και επέκταση της σταθεροποιημένης περιοχής», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού.
Μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα, δυτικοί δημοσιογράφοι μπαίνουν για πρώτη φορά στην πόλη Σούτζα και μεταδίδουν εικόνες καταστροφής και απόγνωσης. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι «απώθησε» τον ουκρανικό στρατό κοντά σε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια Κουρσκ.
Οι Ρώσοι στρατιώτες «απώθησαν» τις ουκρανικές «επιθέσεις» «στην κατεύθυνση των κοινοτήτων Κορένεβο, Ρουσκόιε και Τσερκασκόιε Πορετνόιε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.
Εξάλλου, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, που παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το υπουργείο ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό.
Δε βλέπει έδαφος για διαπραγματεύσεις το Βερολίνο
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Βόννης General-Anzeiger, o Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ υπογραμμίζει πως «επί του παρόντος, η ρωσική πλευρά δε δείχνει καμιά προθυμία να διαπραγματευθεί, καθώς επιμένει σε υπερβολικά προαπαιτούμενα».
Σημειώνει πως όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την ηγεσία της Ουκρανίας μόνον αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν από όλα τα εδάφη τα οποία θεωρεί πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει – συμπεριλαμβανωμένων εκείνων που τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν καν υπό τον έλεγχό τους – τότε είναι σαφές πως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν μιλάει σοβαρά.
Σχολιάζοντας την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ο Λάμπσντορφ αναφέρει ότι ήταν μια «δυσάρεστη έκπληξη» που προκάλεσε νευρικότητα στη Μόσχα.
Ο Γερμανός πρεσβευτής υπογραμμίζει πως «κάποια μέρα η Ρωσία θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι με αυτόν τον πόλεμο επιτυγχάνει πολύ λιγότερα από όσα σχεδίαζε στην αρχή», ότι προκαλεί στον εαυτό της «σοβαρό πλήγμα διεθνώς» και ότι η οικονομία της έχει εξελιχθεί σε αμιγώς πολεμική «καθ’ υπερβολή και δε θα είναι βιώσιμη».
Πηγή: efsyn.gr