Νότια Αφική στο Διεθνές Δικαστήριο: Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα έφτασε σε νέα φρικτά επίπεδα

Νότια Αφική στο Διεθνές Δικαστήριο: Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα έφτασε σε νέα φρικτά επίπεδα

«Η γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα «έφτασε σε νέα φρικτά επίπεδα», δήλωσε την Πέμπτη (16/5) ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου η Νότια Αφρική.

Η αφρικανική χώρα ζητά από τους δικαστές της ανώτατης δικαστικής Αρχής του ΟΗΕ να διατάξουν να σταματήσει η επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει «τη συνεχιζόμενη εξόντωσή του».

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε να ληφθούν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για να προστατευθεί η Ράφα, η πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τις πιο βόρειες περιοχές.

Επίσης, ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανισμών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών, ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί και παραβιαστεί οι προηγούμενες εντολές των δικαστών.

«Στη Ράφα το τελευταίο στάδιο καταστροφής της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού»

«Η Νότια Αφρική ήλπιζε, κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, να τεθεί τέλος σε αυτή τη διαδικασία γενοκτονίας ώστε να προστατευθεί η Παλαιστίνη και ο λαός της», είπε ο Βουσιμούζι Μαντονσέλα, ο εκπρόσωπος της Πρετόριας.

«Αντί για αυτό, η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και έφτασε σε ένα νέο, φρικτό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «είναι το τελευταίο στάδιο της καταστροφής της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού», σχολίασε ο Βον Λόουι, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Νότια Αφρική.

«Το βασικό σήμερα είναι ότι ο εκπεφρασμένος στόχος του Ισραήλ, να σβήσει τη Γάζα από το χάρτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, τα αποδεικτικά στοιχεία για τα φρικτά εγκλήματα και τις ωμότητες κυριολεκτικά καταστρέφονται και θάβονται με μπουλντόζες, επί της ουσίας διαγράφοντας το παρελθόν για όσους έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα και κοροϊδεύοντας τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει «αβάσιμο» τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1949. Σε όσα του καταλογίζονται από την αφρικανική χώρα, θα απαντήσει την Παρασκευή (17/5).

Σε προηγούμενες ακροάσεις η ισραηλινή πλευρά είπε ότι ενέτεινε τις προσπάθειες για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα