Προσοχή: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop

Προσοχή: Τεράστια απάτη με 800.000 θύματα που ψώνισαν από γνωστό κινέζικο eshop

Θύματα απάτης από κινέζικο eshop, έπεσαν περισσότεροι από 800 χιλιάδες καταναλωτές, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επρόκειτο για ένα εκτενές δίκτυο, χιλιάδων fake ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι χειριστές του οποίου βρίσκονται στην Κίνα, τα οποία υπόσχονταν (και πολλά αυτά συνεχίζουν να το υπόσχονται) την πώληση ειδών πολυτελείας με υπογραφές διάσημων designer, αλλά οι καταναλωτές αντί να λαμβάνουν τα προϊόντα που παράγγελναν, παραχωρούσαν τα δεδομένα τους και σε πολλές περιπτώσεις έβλεπαν τα χρήματά τους να κάνουν φτερά.

Από τους 800 χιλιάδες που παραχώρησαν προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμα, τηλεφωνικούς αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις email αλλά και ταχυδρομικές διευθύνσεις), δημιουργώντας ηλεκτρονικό λογαριασμό χρήστη, περίπου 476 χιλιάδες έδωσαν και τραπεζικά στοιχεία, δηλαδή αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και τον τριψήφιο αριθμό ασφαλείας της κάρτας τους.

Κοινή έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde αποκαλύπτει τους μηχανισμούς της απάτης.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Ινστιτούτο Εμπορικών Συναλλαγών, πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 76.000 ψεύτικοι ιστότοποι που εμφανίζονταν ως ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τα θύματα απάτης δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι τα καταστήματα δεν υπήρχαν

Ειδικοί πληροφοριακών συστημάτων, που εξέτασαν τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, ισχυρίζονται ότι τεχνικά το δίκτυο ήταν πολύ καλοστημένο και δύσκολο να εντοπιστεί από έναν απλό καταναλωτή ότι πίσω από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν υπήρχαν αληθινά καταστήματα ή επιχειρήσεις για να τους προμηθεύσουν όσα διαφήμιζαν.

 
Το κόλπο για να προσελκύουν τα θύματά τους ήταν να παρουσιάζονται ως outlet μεγάλων οίκων μόδας όπως οι Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, ενώ οι σελίδες εμφανίζονταν σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά).

Ωστόσο, οι καταναλωτές που είχαν δώσει τα προσωπικά τους δεδομένα και τα χρήματά τους, δεν λάμβαναν ποτέ τα προϊόντα που είχαν πληρώσει.

Τα πρώτα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα του εν λόγω δικτύου, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο το 2015 και μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, έλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο παραγγελίες.

 Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, οι απατεώνες προσπάθησαν να υφαρπάξουν περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τις συνολικά άνω των 75 χιλιάδων ψεύτικων διευθύνσεων, σήμερα ενεργές παραμένουν περίπου 22.500.

Η αποκάλυψη για το δίκτυο των ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων έγινε από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Security Research Labs (SR Labs).

“Τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα” υπογράμμισε στους δημοσιογράφους των τριών ευρωπαϊκών εφημερίδων ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος σε θέματα παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας και προειδοποίησε ότι “τέτοιες μαζικές συγκεντρώσεις προσωπικών δεδομένων θα μπορούσαν επίσης να είναι πολύτιμες για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς παρακολούθησης.

Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά”.

.newsitamea.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα