Fika: Αυτό είναι το μυστικό ευτυχίας των Σουηδών στη δουλειά και όχι μόνον

Fika: Αυτό είναι το μυστικό ευτυχίας των Σουηδών στη δουλειά και όχι μόνον

Ο όρος «fika» χρησιμοποιείται στα σουηδικά για να περιγράψει μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Σουηδών, που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους και της κοινωνικής ζωής τους. Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι αρκετοί πλέον θεωρούν πως ίσως είναι ένα από τα μυστικά που μαρτυρούν γιατί οι Σουηδοί, εδώ και χρόνια, φιγουράρουν πάντα στις λίστες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους του πλανήτη.

«Fika» είναι το «διάλειμμα» που συνηθίζουν να κάνουν οι Σουηδοί, για να απολαύσουν ένα καφεδάκι. Και όταν λέμε διάλειμμα, μιλάμε για πραγματική ολιγόλεπτη διακοπή της όποιας δραστηριότητας: από εργασία, μέχρι βόλτα για ψώνια, δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο.

Πρόκειται για τη στιγμή που ο Σουηδός, αποφασίζει να αφήσει στην άκρη οποιαδήποτε έγνοια ή δουλειά και να αφιερώσει λίγο χρόνο στο να απολαύσει μια κούπα γευστικού καφέ, που συνήθως τη συνοδεύει με κάποιο γλυκό ή και αλμυρό σνακ, να "αποσυμπιεστεί" για λίγο από τη ρουτίνα του, αλλά και να κοινωνικοποιηθεί.

Στη Σουηδία, το fika είναι σε πολλές επιχειρήσεις υποχρεωτικό. Στο πλαίσιο αυτό, στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και σε κάποια καταστήματα στη Σουηδία υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπου μπορεί κανείς να κάνει ένα διάλειμμα για... fika.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η συνήθεια αυτή ατόνησε μέσα στην πανδημία εκτιμάται ότι ευθύνεται για το ότι μόλις ένας στους δύο Σουηδούς δήλωσε το 2022 πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά του, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69,5% το 2017.

Η πιο συνηθισμένη ώρα της ημέρας για fika, είναι στις 11 το πρωί, αλλά ακριβώς επειδή ο βασικός σκοπός του fika είναι η χαλάρωση δεν υπάρχουν στην ουσία κανόνες, ούτε χρονοδιαγράμματα.  Το σίγουρο είναι πάντως πως οι Σουηδοί πιστεύουν πως «ποτέ δεν μπορεί να είσαι τόσο απασχολημένος που να μην έχεις χρόνο για fika».

Η The Grand, μια πλατφόρμα coaching με έδρα τη Νέα Υόρκη, καλεί και τους 10 υπαλλήλους της που εργάζονται εξ αποστάσεως για καφέ και συζήτηση στο Zoom, κάθε δεύτερη Παρασκευή. Η λονδρέζικη Hubble, ένα σάιτ για όσους αναζητούν ευέλικτους χώρους εργασίας, υιοθέτησε την παράδοση του fika στην οποία την «μύησε» ένας Σουηδός υπάλληλός της, γράφει η Wall Street Journal.

«Όλοι έχουν μια δικαιολογία για να σταματήσουν τη δουλειά και να χαλαρώσουν», λέει ο Tushar Agarwal, CEO της Hubble, όπου το προσωπικό μαζεύεται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα για συζήτηση, καφέ και σνακ. Μάλιστα, από μία τέτοια συζήτηση γεννήθηκε ένα νέο προϊόν της εταιρείας, που αυτή τη στιγμή είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές εσόδων της.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι έρευνες δείχνουν ότι τα κοινά διαλείμματα για καφέ βοηθούν όχι μόνο την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και την παραγωγικότητά τους. Μελέτη του ΜΙΤ που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους υπαλλήλους call-center της Bank of America, βρήκε ότι οι εργαζόμενοι που προγραμμάτιζαν 15λεπτα διαλείμματα μαζί επικοινωνούσαν κατά 18% περισσότερο ο ένας με τον άλλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έναντι εκείνων που έκαναν τα διαλείμματά τους σε διαφορετικές ώρες. Συνολικά, η συνεργασία αυτή εκτιμάται ότι αύξησε την παραγωγικότητα κατά 15 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Πηγή: flash.gr
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα