Σεισμός ταρακούνησε σήμερα την Τουρκία, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, να σημειώνει στην ΕΡΤ πως η δόνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. «Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα».
«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα, το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα». «Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.
«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι, δηλαδή, σε ένα κλάδο του ρήγματος, που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα, πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος, όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, θα επηρεάσει και την Ελλάδα».
«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά, για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε.
Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε, αλλά δεν ξέρουμε πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες».
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Denizi'nde meydana gelen #deprem ile ilgili son durumu @trthaber'de değerlendiriyor. https://t.co/ZnR0qJGQ4t
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) December 4, 2023
Κίνδυνος για την Αγιά Σοφιά
«Ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια, που έχει διαγράψει την ιστορία της, ο ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» τόνισε ο κ. Λέκκας.
Όπως εξήγησε ακόμα, έχουν γίνει λεπτομέρειες, μελέτες και έρευνες και υπολογίζεται ότι ένας σεισμός της τάξεως των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 100.000 κτίρια.
Σημειώνεται πως και σε δηλώσεις του πριν δύο μέρες στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσαν να υπάρξουν ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφίας.
Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του Γκέμλικ (Κίος) στο νότιοανατολικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά. Το εστιακό βάθος κατεγράφη στα 8,98 χλμ.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γύρω περιοχές.