Γιβραλτάρ: Φάλαινες – δολοφόνοι επιτέθηκαν ξανά σε σκάφος – Τι λέει ο καπετάνιος

Γιβραλτάρ: Φάλαινες – δολοφόνοι επιτέθηκαν ξανά σε σκάφος – Τι λέει ο καπετάνιος

Ένας Βρετανός αποκάλυψε πώς οι φάλαινες-δολοφόνοι «πέταξαν το γιοτ του σαν κουρέλι» στις ακτές του Γιβραλτάρ, με τους ειδικούς να ελπίζουν ότι η παρακολούθηση των φαλαινών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων εν μέσω μιας απότομης αύξησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Ο καπετάνιος Iain Hamilton, 60 ετών, έμεινε σε ένα λιμάνι κοντά στο Γιβραλτάρ για λίγες μέρες, αφού το σκάφος του, το Butey of the Clyde, ναυάγησε από επίθεση πέντε φαλαινών.

Σύμφωνα με την DailyMail ο άνδρας είπε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά επιτέθηκαν οργανωμένα στο σκάφος, αλλά πιστεύει ότι «έπαιζαν με τα πηδάλια και απλώς έκαναν ακούσια το σκάφος πολύ ευάλωτο και σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Η επίθεση στο σκάφος του Hamilton έρχεται μετά από πολλές επιθέσεις φαλαινών σε σκάφη – σχεδόν διπλές από ολόκληρο το 2022 – με 24 ιστιοφόρα να ρυμουλκούνται στα στενά του Γιβραλτάρ.

Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα ότι παρακολουθώντας τις φάλαινες δολοφόνους με GPS θα μπορέσουν να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις, η κλίμακα των οποίων είπε ο κ. Χάμιλτον «είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πίστευαν».

Ο Βρετανός αποκάλυψε την τρομακτική εμπειρία του στο BBC Radio 4, λέγοντας ότι αν οι φάλαινες ήθελαν να καταστρέψουν πλήρως το σκάφος του, θα ήταν… κάτι παραπάνω από ικανές να το κάνουν. 

«Έπλεα 20 μίλια δυτικά του Γιβραλτάρ, παρατήρησα ένα πτερύγιο, στη συνέχεια παρατήρησα ένα ελαφρύ χτύπημα και μετά ένα πολύ μεγάλο χτύπημα και κοίταξα γύρω μου και υπήρχε μια πολύ μεγάλη φάλαινα που έσπρωχνε κατά μήκος της και προσπαθούσε να δαγκώσει το πηδάλιο.

Αρχικά υπήρχε μια μεγάλη φάλαινα και τέσσερις μικρότερες φάλαινες και την χτυπούσαν και την χτυπούσαν και μετά μια από αυτές κατάφερε να βγάλει ένα από τα δύο πηδάλια», ανέφερε.

 ΠΗΓΗ: DailyMail

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα