Σεισμός: Πάνω από 17.000 νεκροί σε Συρία και Τουρκία - Αδιάκοπη η μάχη των διασωστών

Σεισμός: Πάνω από 17.000 νεκροί σε Συρία και Τουρκία - Αδιάκοπη η μάχη των διασωστών

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 17.100 ανθρώπων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές των δύο χωρών.

Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ (νότια), μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 ενώ των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000, μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Τα πρώτα λόγια 7χρονου που διασώθηκε μετά από 70 ώρες

Αδιάκοπα συνεχίζεται η μάχη των διασωστών με το χρόνο για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα, μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία την ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τις 17.000.

Οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα ακόμα παιδί που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια.

Ο 7χρονος Αχμέτ Ερντέμ ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτηρίου στην πόλη Αντιγιαμάν 70 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Στο βίντεο από τη διάσωση του 7χρονου που είχε εγκλωβιστεί σε συγκρότημα κατοικιών, το μικρό αγόρι να ζητάει τσίχλα.

Συρία: Το τραγούδι του διασώστη στο παγιδευμένο στα ερείπια κοριτσάκι

«Θα σου δώσουμε τσίχλα Αχμέτ. Έχουμε ήδη έτοιμο και ψωμί με σοκολάτα. Έλα Αχμέτ μου, έλα αγόρι μου» ακούγονται οι διασώστες να του λένε.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι πρώτες λέξεις του 7χρονου όταν βγήκε από τα συντρίμμια ήταν «Έχω σχολείο αύριο».

Τα πλάνα από τη διάσωση του 7χρονου μετά τον σεισμό στην Τουρκία αναδημοσίευσε και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, ο οποίος στη λεζάντα έγραψε «είσαι το μέλλον και η ελπίδα της Τουρκίας».

Σεισμός στην Τουρκία: Απεγκλωβίστηκε η μικρή Ελένη μετά από 68 ώρες

Η κατάσταση είναι χαοτική.... Συγκλονίζουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ

  Για τεράστια καταστροφή στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός στην Τουρκία έκανε λόγο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη γειτονική χώρα.
«Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο» τόνισε ο κ. Μπαλάφας, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες διασώστες έχουν απεγκλωβίσει 5 άτομα ζωντανά, ενώ έβγαλαν από τα χαλάσματα και 5 ανθρώπους χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόσθεσε μάλιστα πως έπρεπε να αφήσουν νεκρούς στα συντρίμμια, καθώς είναι κρίσιμες οι ώρες και πρέπει να εντοπιστούν εγκλωβισμένοι που είναι ζωντανοί. «Δυστυχώς, σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορείς να ξοδεύεις χρόνο για την ανάσυρση νεκρών όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».

«Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων. Όπως είπε, «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαλάφας στάθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία. Πρόσθεσε, δε, ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία».

«Η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα», επισήμανε ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα