Ο σεισμός στην Τουρκία είχε ισχύ 130 ατομικών βομβών

Ο σεισμός στην Τουρκία είχε ισχύ 130 ατομικών βομβών

Συγκλονιστικό είναι το στοιχείο που έδωσε ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος Εβγκιούν Αχμέτ Ερτσάν για τον πρώτο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. 

«Η ισχύς του υπολογίζεται ότι είναι ισοδύναμη με 130 ατομικές βόμβες. Ήταν ένας σεισμός που περιμέναμε εδώ και αιώνες στη συγκεκριμένη περιοχή» τόνισε ο καθηγητής Ερτσάν.

«Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων –της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής. Προσθέτει μάλιστα ότι ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που θα μπορούσε να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή, εξάντλησε με άλλα λόγια το προβλεπόμενο δυναμικό της.

 Καθώς μάλιστα η προέκταση του ρήγματος που έδωσε τον ισχυρότατο σεισμό βρίσκεται κοντά στην περιοχή του «Ακούγιου», όπου η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, ήταν εύλογο να δημιουργηθεί ανησυχία για την τύχη του εγχειρήματος.

Από ρωσικής πλευράς υπήρξε καθησυχαστική ανακοίνωση ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και δεν επηρεάσθηκαν από τον μεγάλο σεισμό. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει πόσο κινδυνεύει η ευρύτερη περιοχή από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στο σκέλος του ρήγματος που περνά κοντά από την περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα