Σεισμός: Τουρκία και Συρία μετρούν πληγές - Η μαύρη λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Ισχυροί μετασεισμοί

Σεισμός: Τουρκία και Συρία μετρούν πληγές - Η μαύρη λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Ισχυροί μετασεισμοί

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, μετά τον Εγκέλαδο των 7,8 Ρίχτερ που έχει σκοτώσει περισσότερους από 900 ανθρώπους και έχει αφήσει 5.000 και επιπλέον τραυματίες. 

 Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, ο ισχυρός σεισμός είχε βάθος 2 χιλιομέτρων με επίκεντρο το Ελμπιστάν. 

Άλλες μετρήσεις κάνουν λόγο για 7,5 Ρίχτερ.

 Μιλώντας στο Open, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε πως μικραίνουν οι πιθανότητες τώρα να γίνει κι άλλος μεγάλος σεισμός, μετά τον νέο των 7,7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται ενώ το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί ελάχιστα, σε σχέση με τον πρώτο μεγάλο σεισμό.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open και του ethnos.gr, στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη η νέα ισχυρότατη δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση πολλών κτιρίων, ενώ ο κόσμος είναι σε πανικό καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός.

Δεύτερος μεγάλος σεισμός, ούτε 12 ώρες μετά τον πρώτο

Η Τουρκία αναφέρει ότι ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες έπληξε τα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία ανέφεραν επίσης πως η Δαμασκός επλήγη από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό -αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ελάχιστες, μεταδίδει η Guardian.

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) γνωστοποίησε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καχραμανμάρας της Τουρκίας, σε βάθος 2 χιλιομέτρων.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας δήλωσε ότι ήταν ελαφρώς μικρότερος, μεγέθους 7,6 βαθμών και σε μεγαλύτερο βάθος.

 
Σημειώνεται πως και μετά αυτή τη δεύτερη δόνηση, στην Τουρκία επικρατεί πανικός, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ενδεχομένως να «ξυπνήσουν» και άλλα γειτονικά ρήγματα.

Σχεδόν 3.000 κτίρια καταστράφηκαν μόνο στην Τουρκία

Σχεδόν 3.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει μόνο στην Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή η μεγάλη καταστροφή έχει προκαλέσει χιλιάδες τραυματισμούς. Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια γυναίκα που ζούσε σε ένα επταώροφο οικοδομικό τετράγωνο στο Ντιγιάρμπακιρ πριν αυτό καταρρεύσει.

Η γυναίκα παρακολουθούσε με σπασμένο χέρι τους διασώστες να αναζητούν τους γιους της ανάμεσα στα συντρίμμια: «Μας ταρακούνησε. Ήμασταν εννέα άτομα στο σπίτι. Δύο γιοι μου είναι ακόμα στα συντρίμμια, τους περιμένω», είπε, όπως μεταδίδει το Sky News.

Δύσκολο το βράδυ στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN, ενώ οι επιχειρήσεις για εντοπισμό αγνοουμένων στην Τουρκία συνεχίζονται, οι κάτοικοι που είναι τραυματισμένοι ή καλά στην υγεία τους αλλά έχασαν τα σπίτια τους, αναμένεται να περάσουν δύσκολο βράδυ.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως θα στηθούν σκηνές, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ερντογάν: Στους 912 οι νεκροί, 5.383 τραυματίες

Ο σεισμός, ειδικότερα, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 912 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες σε πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι τραυματίες αυξήθηκαν δραματικά και ανέρχονται σε τουλάχιστον 5.383.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως ο απολογισμός των νεκρών στις κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας ανήλθε σε 245, ενώ περισσότεροι από 630 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη και όπως μεταδίδει η Guardian.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε μάζα στην Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά).

 «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη στη Ντιγιάρμπακιρ.

Έλληνας περιγράφει όσα έγιναν την ώρα της δόνησης

Έλληνας που έχει μεταβεί στη νοτιοανατολική Τουρκία για δουλειά και βίωσε την ώρα του σεισμού, περιέγραψε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN: «O σεισμός έγινε τα ξημερώματα, όταν ο κόσμος κοιμόταν. Κάποια στιγμή άρχισε να κουνάει, κράτησε τουλάχιστον ένα λεπτό».

«Βγήκαμε από το ξενοδοχείο και αυτό που αντικρίσαμε ήταν: δεξιά αριστερά δύο κτίρια 15 ορόφων πεσμένα. Είχαν γίνει μία μάζα, γκρεμίστηκαν τελείως», τονίζει έπειτα ο Αλέξης, συγκλονίζοντας.

Όπως διευκρίνισε, το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε εκείνος, «κρατήθηκε οριακά γιατί το ένα κτίριο έπεσε σχεδόν πάνω του». 
«Ένιωθα ότι δεν θα τελείωνε ποτέ»
 

Ο δημοσιογράφος Εϊάντ Κουρντί, ο οποίος ζει στο Gaziantep, δήλωσε ότι ένιωσε ότι «δεν θα τελείωνε ποτέ».

Όταν ο σεισμός σταμάτησε, ο Κουρντί και οι γονείς του βγήκαν από το σπίτι τους φορώντας ακόμα τις πιτζάμες τους, είπε. Τότε, περίμεναν έξω στη βροχή για περίπου 30 λεπτά πριν μπορέσουν να επιστρέψουν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ο Κουρντί δήλωσε ότι υπήρξαν έως και οκτώ «πολύ ισχυροί» μετασεισμοί σε λιγότερο από ένα λεπτό μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών. Πολλοί από τους γείτονές του είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά τον σεισμό, πρόσθεσε.

Η βοήθεια της Ελλάδας

Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN, η Ελλάδα -αν όχι η πρώτη- είναι από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίνεται στην έκκληση για βοήθεια. Έχει ετοιμαστεί επίλεκτη ομάδα ΕΜΑΚ, αποτελούμενη από 25 άτομα, που έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Οι 25 μαζί τους θα έχουν ακόμη και ειδικό αυτοκίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις έρευνες.

Σημειώνεται πως πρόκειται για επίλεκτο σώμα που έχει επιχειρήσει πολλές φορές στην Ελλάδα σε σημαντικούς σεισμούς.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασία

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ καθ'οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και τη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ'οδόν».

Και η Ρωσία έτοιμη να βοηθήσει

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στη Συρία και την Τουρκία.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Πούτιν έχει εξάλλου καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας», έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ξεχωριστά ο Πούτιν δήλωσε στον Άσαντ ότι η Ρωσία μοιράζεται «τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους» και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη Συρία δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

.ethnos.g

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα