Αφγανιστάν: Θρήνος για τον θάνατο βρέφους από το κύμα ψύχους – «Προσπαθούσα να το ζεστάνω αλλά δεν το κατάφερα»

Αφγανιστάν: Θρήνος για τον θάνατο βρέφους από το κύμα ψύχους – «Προσπαθούσα να το ζεστάνω αλλά δεν το κατάφερα»

Θρήνος στο Αφγανιστάν για τον θάνατο ενός μωρού μόλις 3 μηνών, που πέθανε στην αγκαλιά της εν μέσω ψύχους στο σπίτι τους στην Καμπούλ. Η μητέρα του Σαμίλα δεν έχει ούτε μια φωτογραφία του μωρού της, όμως θυμάται με κάθε λεπτομέρεια το πρόσωπό του.

«Είχε ένα καθαρό και λαμπερό πρόσωπο, μεγάλα μάτια, μικρή μύτη και μαύρα μαλλιά» συγκλονίζει.

Ο τριών μηνών Αμρουλάχ ήταν ένας από τους τουλάχιστον 171 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένα κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι 28 εκατ. Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τον πιο ψυχρό χειμώνα των τελευταίων 15 ετών, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν έως τους -34 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναστείλει μέρος των επιχειρήσεών τους τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσει σε γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ, με αποτέλεσμα οργανισμοί αρωγής να μην μπορούν να υλοποιούν πολλά από τα προγράμματά τους στη συντηρητική χώρα.

Ο πατέρας του Αμρουλάχ, ο 40χρονος Νεκ Μοχάμεντ, έχασε το εισόδημά του πριν από λίγους μήνες όταν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον ανάγκασαν να σταματήσει να δουλεύει ως εργάτης. Χωρίς χρήματα για θέρμανση, με λίγο φαγητό πέρα από ψωμί και τσάι και παράθυρα χωρίς καμία μόνωση στο σπίτι τους σε ορεινή περιοχή, αρκετά από τα οκτώ παιδιά τους γρήγορα αρρώστησαν. Οι γονείς πήγαν τον Αμρουλάχ στο νοσοκομείο περίπου πριν από δύο εβδομάδες με βήχα και υγρό στους πνεύμονες.

Οι θάλαμοι στα νοσοκομεία του Αφγανιστάν γεμίζουν τους τελευταίους μήνες με παιδιά που πάσχουν από πνευμονία και άλλες αναπνευστικές νόσους καθώς πολλές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα του να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να αγοράσουν τρόφιμα. Τη βραδιά που οι γονείς του πήραν τον Αμρουλάχ πίσω στο σπίτι, έκανε πολύ κρύο.

Η 35χρονη Σαμίλα πήρε το μωρό στην αγκαλιά της και σκεπάστηκε με ένα κάλυμμα. Αλλά γύρω στα μεσάνυχτα ξύπνησε και είδε ότι το πρόσωπό του ήταν παγωμένο.

«Το βράδυ που έχασα το μωρό μου είχε απίστευτο κρύο, προσπαθούσα να… ζεστάνω το μωρό μου αλλά δεν το κατάφερα», δήλωσε.

Χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα μιας κηδείας με συγγενείς και άλλους οικείους, το ζευγάρι κήδεψε ήσυχα το μωρό χωρίς να ενημερώσει την υπόλοιπη οικογένεια. Φίλος της οικογένειας τους έδωσε τότε ένα υποτυπώδες σύστημα θέρμανσης με κάρβουνο για να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος, αλλά καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν άλλο φαγητό εκτός από ψωμί, η Σαμίλα ανησυχεί για τα υπόλοιπα παιδιά της, ορισμένα εκ των οποίων βήχουν βαριά.

«Πάντα… θα σκέφτομαι το μωρό μου και τα δύο άλλα μικρότερα παιδιά μου, είναι επίσης άρρωστα, δεν θέλω να τα χάσω και αυτά», είπε. Η ίδια ζήτησε περισσότερη διεθνή βοήθεια για το Αφγανιστάν.

Χωρίς τηλέφωνο που να διαθέτει κάμερα, η οικογένεια δεν κατάφερε να τραβήξει μια φωτογραφία του Αμρουλάχ. Αλλά η μητέρα του κρατά τα ρούχα που του είχε ετοιμάσει πριν από τη γέννησή του.

Σήμερα, το ζευγάρι επισκέφθηκε το νεκροταφείο, που είχε καλυφθεί από χιόνι, και προσευχήθηκαν για τον γιο τους.

«Ας γλιτώσει ο Θεός τις άλλες μητέρες από τον πόνο της απώλειας των παιδιών τους», δήλωσε η Σαμίλα. «Είναι πολύ δύσκολο να το αντέξει ένας άνθρωπος».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα