Ιράν: Η πρώτη νίκη της επανάστασης της μαντίλας – Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθών

 
Ιστορική νίκη πέτυχαν οι διαδηλωτές στο Ιράν, που μετά από πολύμηνους αγώνες, που πληρώθηκαν με αίμα, ανακοινώθηκε η κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών, η οποία είχε δικαιώματα ζωής και θανάτου επάνω σε γυναίκες εάν η περιβολή τους θεωρούνταν άσεμνη.
Μετά από δεκαετίες σκοταδισμού, μια χαραμάδα άνοιξε στο ισλαμικό καθεστώς του Ιράν με την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών που ανήγγειλε ανώτερος αξιωματούχος. Η προσπάθεια κατευνασμού της λαϊκή οργής έρχεται μετά από δυόμισι μήνες αιματηρών διαδηλώσεων εναντίον της μαντίλας και του καθεστώτος.

«Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν είπε ότι η Τεχεράνη θα καταργήσει την αστυνομική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας μετά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα», λέει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Ο εισαγγελέας φέρεται να έκανε τη δήλωση στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, όταν κάποιος ρώτησε «για ποιο λόγο έκλεισε η Αστυνομία Ηθών».

«Η Αστυνομία Ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις Αρχές που τη δημιούργησαν», σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Την είδηση μετέδωσε ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, όμως δεν υπάρχει σχόλιο από άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η Αστυνομία Ηθών δημιουργήθηκε το 2006 από τον τότε πρόεδρο Αχμαντινετζάντ. Οι άνδρες με τις πράσινες στολές και οι γυναίκες με τα μαύρα τσαντόρ έγιναν ο φόβος και ο τρόμος για τις γυναίκες στο Ιράν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα