Βασίλισσα Ελισάβετ: Βιογραφία ανατρέπει τα αίτια του θανάτου της - «Έδινε κρυφά μάχη με τον καρκίνο»

Βασίλισσα Ελισάβετ: Βιογραφία ανατρέπει τα αίτια του θανάτου της - «Έδινε κρυφά μάχη με τον καρκίνο»

Σύμφωνα με τη βιογραφία της Βασίλισσας Ελισάβετ, Elizabeth: An Intimate Portrait (Ελισάβετ: Ένα οικείο πορτρέτο), η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου, η Βρετανίδα μονάρχης φαίνεται ότι, τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο, τον οποίο και πολέμησε κρυφά.

 Εάν διαπιστωθεί ότι, όσα ισχυρίζεται ο συγγραφέας του βιβλίου, Gyles Brandreth, ο οποίος υπήρξε φίλος του πρίγκιπα Φιλίππου, είναι αληθινά, θα πρόκειται για μεγάλη ανατροπή στα αίτια θανάτου της, τα οποία το πιστοποιητικό καταγράφει επίσημα ως «γήρας».

«Είχα ακούσει ότι η βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος - καρκίνο του μυελού των οστών- που θα εξηγούσε την κούρασή της και την απώλεια βάρους και εκείνα τα "προβλήματα κινητικότητας" που μας έλεγαν συχνά τον τελευταίο χρόνο της ζωής της», αναφέρεται στη βιογραφία. «Το πιο κοινό σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ιδιαίτερα στη λεκάνη και τη μέση, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει συχνά τους ηλικιωμένους. Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία - με φάρμακα που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των οστών- μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ασθένειας και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή δύο έως τρία χρόνια», σημειώνεται.

«Γήρας» η επίσημη αιτία στο πιστοποιητικό θανάτου της

Από τη μέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό θανάτου της μακροβιότερης Βρετανίδας μονάρχη, πάντως, δεν ήταν λίδα τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, τα οποία επισήμαιναν ότι η υγεία της βασίλισσας είχε παρουσιάσει μεγάλη κάμψη, από το Αύγουστο και μετά. Ο Barney Calman, δημοσιογράφος της DailyMail, μάλιστα, με αφορμή την κυκλοφορία του πιστοποιητικού, είχε γράψει ένα άρθρο, στο οποίο διερωτόταν κατά πόσο το παλάτι έλεγε την αλήθεια. Όπως εξηγούσε ο Calman, τα γηρατειά ως αιτία θανάτου αναφέρονται σε μόλις 2% των πιστοποιητικών στη Βρετανία, και επισήμανε ότι, πολύ πιθανό είναι το σενάριο να υπήρχαν και άλλες αιτίες, νοσήματα χρόνια ή άλλα, τα οποία προέκυψαν το τελευταίο διάστημα πριν τον θάνατο της βασίλισσας.

.ethnos.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα