Βραβεία Νόμπελ 2022: Νόμπελ Ιατρικής στον Σουηδό γενετιστή Svante Pääbo

Βραβεία Νόμπελ 2022: Νόμπελ Ιατρικής στον Σουηδό γενετιστή Svante Pääbo

Το βραβείο Νόμπελ 2022 στη Φυσιολογία / Ιατρική απονεμήθηκε στον Svante Pääbo για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα και την ανθρώπινη εξέλιξη.

 Η ανθρωπότητα ανέκαθεν ενδιαφέρεται για την προέλευσή της. Από πού προερχόμαστε και πώς έχουμε σχέση με αυτούς που ήρθαν πριν από εμάς; Τι κάνει, τον Homo sapiens, διαφορετικό από τους άλλους;

Μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας, ο Svante Pääbo πέτυχε κάτι φαινομενικά αδύνατο: τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, ενός εξαφανισμένου συγγενή των σημερινών ανθρώπων. Έκανε επίσης τη συγκλονιστική ανακάλυψη ενός άγνωστου προηγουμένως ανθρωποειδούς, της Denisova.

Είναι σημαντικό ότι ο Pääbo διαπίστωσε επίσης ότι η μεταφορά γονιδίων είχε συμβεί από αυτούς τους πλέον εξαφανισμένους ανθρωπίνους στον Homo sapiens μετά τη μετανάστευση έξω από την Αφρική πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων στους σημερινούς ανθρώπους έχει φυσιολογική σημασία σήμερα, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στις λοιμώξεις.

Η θεμελιώδης έρευνα του Pääbo οδήγησε σε έναν εντελώς νέο επιστημονικό κλάδο, την παλαιογονιδιωματική, αποκαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα