ΗΠΑ: Ποιους όρους θέτει στην Τουρκία για τα F-16 - Νέα τροπολογία στη Γερουσία

ΗΠΑ: Ποιους όρους θέτει στην Τουρκία για τα F-16 - Νέα τροπολογία στη Γερουσία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατέθεσε τροπολογία στον Αμυντικό Προϋπολογισμό, η οποία θέτει εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 για την Τουρκία.

Με βάση το κείμενο που κατατέθηκε από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ: «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Δεύτερη τροπολογία στη Γερουσία
Μετά την τροπολογία Μενέντεζ στην αμερικανική Γερουσία, δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις βαν Χόλεν, βάζει πρόσθετους όρους στην Τουρκία σχετικά με τα F-16.

Οι πρόσθετοι όροι της τροπολογίας Κρις βαν Χόλεν για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία είναι να μην χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας ενώ όπως τονίζεται, δεν πρέπει να δοθούν πριν η τουρκική Bουλή επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Μπομπ Μενέντεζ είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου. Πλέον αυξάνονται σοβαρά οι πιθανότητες να καταστεί νόμος των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα