Τσαβούσογλου: Το ποτήρι ξεχείλισε, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά

Τσαβούσογλου: Το ποτήρι ξεχείλισε, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις και οι εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας.

Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την κόντρα απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται η Τουρκία, αυτή τη φορά δια του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σήμερα είπε ότι «θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά».

Πρόσθεσε ότι η «αποστολή από την Ελλάδα τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, ήταν η σταγόνα που "ξεχείλισε το ποτήρι" στην Τουρκία».

«Φυσικά, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς. Θα λάβουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στρέφοντας στη συνέχεια τα πυρά του προς την Ουάσιγκτον:

«Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας. Στο παρελθόν ακολουθούσε μια πολιτική ισορροπίας», είπε ακόμη, προσθέτοντας:

«Επίσης ήρε το εμπάργκο όπλων κατά “της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου” (Κυπριακή Δημοκρατία) για έναν χρόνο. Ως εκ τούτου, ως εγγυήτρια χώρα, θα κάνουμε τις απαραίτητες ενισχύσεις στην “ΤΔΒΚ”». 

«Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εδραιώσουμε τα δικά μας συμφέροντα και ασφάλεια και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου. 

Ερντογάν στο CNN Turk: Έχουμε προειδοποιήσει, να μην πουν ότι δεν τους είχαμε ενημερώσει

  «Oι ΗΠΑ στέλνουν τόσα όπλα και οχήματα σε αυτά τα νησιά, και στη Σάμο και στη Λέσβο. Aυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε»
Τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί ελληνικών απειλών σε βάρος της Τουρκίας μέσω των νησιών επανέλαβε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην συνέντευξή του στο CNN Turk.

Εκεί επανέλαβε ότι «τα όπλα σε Σάμο και Λέσβο «χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν».

«Στείλαμε επιστολές» είπε «στον ΟΗΕ και προειδοποιήσαμε την Ελλάδα και τις ΗΠΑ γι' αυτές τις κινήσεις, για να μην μας πουν ότι δεν τους ειδοποιήσαμε», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Στην ερώτηση του διευθυντή της εφημερίδας «Hurriyet», Αχμέτ Χακάν, τι θα κάνει αφού η Ελλάδα «δεν ακούει» τα σκληρά μηνύματα που στέλνει, ο Ερντογάν απάντησε: «Oι ΗΠΑ στέλνουν τόσα όπλα, οπλικά συστήματα και οχήματα σε αυτά τα νησιά, και στη Σάμο και στη Λέσβο. Aυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Όλα αυτά εντοπίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι μόνο το εντοπίσαμε, αλλά και αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν».

Και συμπλήρωσε: «Kαι προς τις ΗΠΑ και προς την Ελλάδα κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Στείλαμε και την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ. Για να τους ενημερώσουμε έτσι ώστε αργότερα μην μας πουν 'δεν μας είχατε ενημερώσει'».

«Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν»
Συνεχίζοντας, είπε: «Αυτά τα μέρη θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η Ελλάδα αγνοεί αυτό το θέμα και αποφεύγει να συναντηθεί. Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν κλείσει τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε;

» Aυτά τα νησιά πρέπει να τα αποστρατιωτικοποιήσουν. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη».

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε την ενόχλησή του για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Μάλιστα, είπε «θα απαντήσουμε σε αυτά. Ήδη έχουμε 40.000 στρατιώτες και θα κάνουμε κι άλλα».

Εν τω μεταξύ, στα τουρκικά ΜΜΕ συζητούν σενάρια ναυτικού αποκλεισμού των ελληνικών νησιών.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ σχολίασε: «Δεν μας δίνουν τα F-16, αλλά τους δίνουν τα F-16 Βlock-70. Mας απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35 τώρα τους δίνουν F-35. Όταν εφαρμόζει εμπάργκο, πήγε και εγκατέστησε 1.000 άρματα μάχης εκεί. Δεν είχαν χρήματα και τους έδωσαν οπλικά συστήματα 14 δισ. δολαρίων».

.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα