NORD STREAM: Μυστηριώδης διαρροές φυσικού αερίου. Πως εμπλέκεται η Ρωσία;

NORD STREAM: Μυστηριώδης διαρροές φυσικού αερίου. Πως εμπλέκεται η Ρωσία;

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η διαρροή φυσικού αερίου στους δυο αγωγούς NORD STREAM, με τους σεισμολόγους να έχουν καταγράψει εκρήξεις κοντά στους αγωγούς και ήδη να υπάρχουν ενδείξεις για σαμποτάζ.
Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Ουψάλα αναφέρει ότι κατέγραψε ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις σε αυτές τις περιοχές ανοικτά των ακτών της Δανίας, λίγο πριν διαπιστωθεί η πτώση της πίεσης στους αγωγούς χθες το βράδυ.

Η ακτοφυλακή της Δανίας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες όπου φυσικό αέριο φαίνεται να ανεβαίνει υπό πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας σε έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, ενώ σήμανε συναγερμός για τη ναυσιπλοΐα.

Αξιωματούχοι και ΜΜΕ στη Γερμανία, τη Δανία και την Πολωνία μιλούν για σαμποτάζ. Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ενώ αν πρόκειται για σαμποτάζ είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα σε στρατηγική υποδομή της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει επίπτωση στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, γιατί ο πρώτος αγωγός δε λειτουργεί εδώ και εβδομάδες ενώ ο δεύτερος δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας.

Πάντως, η τιμή χονδρικής του αερίου ανέβηκε μέχρι 13% στις αγορές. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι δε θα κάνει «εικασίες» για τα αίτια των διαρροών, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δείχνει τη σημασία των κοινών μας προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα