Γράφει ιστορία η NASA: Επιτυχής η σύγκρουση δορυφόρου με αστεροειδή

Γράφει ιστορία η NASA: Επιτυχής η σύγκρουση δορυφόρου με αστεροειδή

Μία ιστορική πρόσκρουση με αστεροειδή στέφθηκε με επιτυχία από τη ΝΑSA. Το διαστημόπλοιο της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος των ΗΠΑ έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του.

Οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη γη από μια ενδεχόμενη πρόσκρουση μετεωρίτη.

«Νομίζω πως όλοι ήταν έτοιμοι για αυτό. Ήμασταν λίγο αγχωμένοι αλλά δουλεύαμε πάνω σε αυτό για χρόνια, κάναμε δοκιμές, πολλές προσομοιώσεις».

Η ομάδα έβγαλε πάνω από 2.000 φωτογραφίες τους τελευταίους μήνες, υπολογίζοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια σχετικά με την πορεία του διαστημόπλοιου.

Αν και θα περίμενε κανείς να δει εικόνες από τη διάσημη ταινία επιστημονικής φαντασίας «Αρμαγεδδών», η πρόσκρουση ήταν λιγότερο θεαματική.

Η εικόνα της NASA δείχνει το σκάφος να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον αστεροειδή μέχρι που η εικόνα χάνεται.

Ταξίδι 10 μηνών
Το σκάφος εκτοξεύθηκε στο διάστημα τον Φεβρουάριο και ταξίδευε επί 10 ολόκληρους μήνες για να εκπληρώσει τον στόχο του.

Το σκάφος – καμικάζι έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή.

«Πρόκειται για ένα δίδυμο αστρικό σύστημα. Ένας διαστημικός βράχος που ονομάζεται Δίδυμος περικυκλώνεται από έναν μικρότερο τον Δίμορφο. Απέχει περίπου1.500 μέτρα. Το διαστημόπλοιο που τρέχει με 14 χιλιάδες μίλια την ώρα προσκρούει στον Δίμορφο και τον μετακινεί πολύ λίγο».

Τα ακριβή αποτελέσματα του πειράματος δεν είναι ακόμα γνωστά καθώς θα χρειαστούν κάποιες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν τελικά άλλαξε η τροχιά του δορυφόρου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα