Η αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ έφθασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ έφθασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφθασαν σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φθάνει στον σταθμό σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε κοντινή απόσταση.

Η αντιπροσωπεία είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις έπειτα από πληροφορίες για συγκρούσεις νωρίτερα σήμερα γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο κατέλαβε η Μόσχα τον Μάρτιο.

Πριν από λίγο η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom επιβεβαίωσε, με ανάρτησή της στο Telegram, την άφιξη της αντιπροσωπείας του ΔΟΑΕ στον σταθμό.

Η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο ουκρανικής «πρόκλησης» εναντίον του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

  Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας «πρόκλησης» από την Ουκρανία εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία ενόψει της επίσκεψης σε αυτό αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη σήμερα ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν την αποστολή του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, με την περιοχή σήμερα να βομβαρδίζεται και τη διεθνή ομάδα να έχει καθυστερήσει να φτάσει στον σταθμό.
«Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο μιας πρόκλησης από την ουκρανική πλευρά, με δεδομένο ότι ο βάρβαρος και προκλητικός βομβαρδισμός δεν έχει σταματήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ και επιθυμεί η αποστολή του να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

Εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ δήλωσε ότι η αποστολή περιμένει σε ουκρανικό σημείο ελέγχου έπειτα από νέους βομβαρδισμούς, αλλά παραμένει αποφασισμένη να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό σήμερα.

 Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής, ότι λειτουργεί με ασφάλεια. Και ώστε η αποστολή εκεί να προχωρήσει με όλα της τα σχέδια».

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόλη Ενερχοντάρ, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Μόσχας τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να τον διαχειρίζονται υπάλληλοι της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Η περιοχή του πυρηνικού σταθμού δέχθηκε επανειλημμένως βομβαρδισμούς τον περασμένο μήνα, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα