Σαλμάν Ρουσντί: Εκτός μηχανικής υποστήριξης ο συγγραφέας

Σαλμάν Ρουσντί: Εκτός μηχανικής υποστήριξης ο συγγραφέας

Παγκόσμια ανησυχία και αποτροπιασμό προκάλεσε η απόπειρα δολοφονίας του διάσημου συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος και κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από το ένα του μάτι μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι κατά τη διάρκεια διάλεξης στη Νέα Υόρκη.

Μία ημέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε, ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί βγήκε από την μηχανική υποστήριξη και άρχισε και πάλι να μιλά, ανακοίνωσε ο ατζέντης του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Ρουσντί δέχθηκε τρία χτυπήματα με μαχαίρι στον λαιμό και τέσσερα στο στομάχι ενώ έχει σοβαρά τραύματα στο δεξί μάτι και το στήθος του.

Στη δικαιοσύνη ο δράστης
Φορώντας χειροπέδες και φόρμα φυλακισμένου, ο νεαρός Αμερικανός λιβανέζικης καταγωγής που συνελήφθη για την επίθεση οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο 24χρονος Χάντι Ματάρ δήλωσε αθώος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Ματάρ είχε προετοιμάσει την επίθεση. Έφτασε στην περιοχή της Νέας Υόρκης μία ημέρα νωρίτερα έχοντας ψεύτικη ταυτότητα και αγόρασε εισιτήριο για τη διάλεξη.

Από τις δημοσιεύσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκύπτει πως είναι υποστηρικτής της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολά και των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, του στρατιωτικού σώματος που υπάγεται απευθείας στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

Αν και η κυβέρνηση στην Τεχεράνη δεν έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο, ιρανικές εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα με επαίνους για τον Ματάρ, την σκισμένη φωτογραφία του Ρουσντί και τίτλο «Ο διάβολος στο δρόμο προς την κόλαση».

Ήταν στο στόχαστρο
Ο Ρουσντί κρυβόταν για 10 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του «Σατανικοί στίχοι» που πυροδότησε διαδηλώσεις φανατικών ισλαμιστών σε ολόκληρο τον κόσμο στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο συγγραφέας είχε πει ότι τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ζει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Την ίδια ώρα, η συγγραφέας της σειράς «Χάρι Πότερ», JK Rowling, ανακοίνωσε ότι αφού εξέφρασε την οδύνη της για την επίθεση, δέχθηκε απειλητικό μήνυμα από χρήστη του Twitter, που ανέφερε: «Μην ανησυχείς, έρχεται και η δική σου σειρά».

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα