Sania Khan: Μοιράστηκε στο Tik Tok στιγμές από τον προβληματικό της γάμο και ο σύζυγός της τη δολοφόνησε

Sania Khan: Μοιράστηκε στο Tik Tok στιγμές από τον προβληματικό της γάμο και ο σύζυγός της τη δολοφόνησε

Όταν έφυγε από έναν κακό γάμο, η Sania Khan δήλωσε ότι ορισμένα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Νότιας Ασίας στις ΗΠΑ την έκαναν να αισθάνεται ότι «απέτυχε στη ζωή της». Μέσω του TikTok, βρήκε υποστήριξη και παρηγοριά σε αγνώστους - μέχρι που ο πρώην της επέστρεψε και τη δολοφόνησε.

Οι βαλίτσες της ήταν έτοιμες. Ήταν έτοιμη να ελευθερωθεί. Η 21η Ιουλίου επρόκειτο να είναι η ημέρα που η Sania Khan, 29 ετών, που θα εγκατέλειπε το Σικάγο του Ιλινόις - και το τραύμα μιας σχέσης που πήγε στραβά - για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, στη γενέτειρά της, το Chattanooga.

Αντ' αυτού, εκείνη την ημέρα, επέστρεψε στο σπίτι της στο Τενεσί μέσα σε ένα φέρετρο.Τρεις ημέρες νωρίτερα, οι αστυνομικοί είχαν βρει την Khan αναίσθητη κοντά στην εξώπορτα της πολυκατοικίας στο Σικάγο που κάποτε μοιραζόταν με τον εν διαστάσει σύζυγό της, Raheel Ahmad, 36 ετών. Είχε τραύμα από πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και διαπιστώθηκε ο θάνατός της επί τόπου.

Κατά την άφιξη της αστυνομίας, ο Ahmad είχε στρέψει το όπλο στον εαυτό του, βάζοντας τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με το BBC. 

Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας που μοιράστηκαν με την εφημερίδα Chicago Sun-Times, το ζευγάρι ήταν στις διαδικασίες για διαζύγιο και ο Ahmad, ο οποίος είχε πάει να ζήσει σε άλλη πολιτεία ενώ ήταν σε διάσταση με την Khan, είχε ταξιδέψει περίπου 700 μίλια πίσω στο πρώην σπίτι τους «για να σώσει το γάμο».

Η φρικτή δολοφονία ήταν το τελευταίο κεφάλαιο στη ζωή της Khan, μιας νεαρής Πακιστανό-Αμερικανής φωτογράφου, που είχε βρει αναγνώριση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok ως φωνή για τις γυναίκες που μάχονται το τραύμα του γάμου και το στίγμα του διαζυγίου στην κοινότητα της Νότιας Ασίας.

Ο θάνατός της άφησε τους φίλους της συγκλονισμένους και βρήκε ανταπόκριση στους διαδικτυακούς οπαδούς της και σε άλλες γυναίκες της Νότιας Ασίας που λένε ότι έχουν νιώσει την πίεση να παραμείνουν σε τοξικές σχέσεις.

Για τους φίλους της, η Khan ήταν μια χαρά για να είναι κανείς κοντά της - αυθεντική, θετική και ανιδιοτελής σχεδόν μέχρις εσχάτων. «Ήταν κάποια που θα σου έδινε το πουκάμισο της», δήλωσε η Mehru Sheikh, 31 ετών, η οποία αποκαλούσε την Khan την καλύτερη φίλη της.

«Ακόμα και όταν περνούσε πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή της, ήταν η πρώτη που σου τηλεφωνούσε και σε ρωτούσε πώς περνάς τη μέρα σου».

Στο Instagram, όπου δημιούργησε για πρώτη φορά μια δημόσια πλατφόρμα, περιέγραψε το πάθος της για τη φωτογραφία με μια βιογραφική γραμμή που έγραφε: «Βοηθάω τους ανθρώπους να ερωτευτούν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον μπροστά στην κάμερα».

Η Khan φωτογράφιζε γάμους, φωτογραφήσεις μητρότητας, και άλλα ορόσημα, συχνά για πελάτες που πλήρωναν μεγάλα ποσά, αλλά και για πολλούς φίλους της. «Πίσω από την κάμερα ήταν εκεί που ζωντάνευε», δήλωσε η κ. Sheikh. «Είχε την ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα μπροστά στην κάμερα, να αποτυπώνει τα συναισθήματα και τη χαρά».

Εν τω μεταξύ, αναζήτησε το ίδιο είδος χαράς στη δική της ζωή. Αφού έβγαινε με τον Ahmad για περίπου πέντε χρόνια, τον παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 και μετακόμισαν μαζί στο Σικάγο. «Έκαναν έναν υπέροχο, μεγάλο, πακιστανικό γάμο», θυμάται ένας παιδικός φίλος. «Αλλά ο γάμος χτίστηκε πάνω σε ένα θεμέλιο από ψέματα και χειραγώγηση».

Οι φίλοι της ισχυρίζονται ότι ο Ahmad είχε μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας. Το ζευγάρι είχε ως επί το πλείστον μια σχέση εξ αποστάσεως πριν παντρευτεί, γεγονός που οι φίλοι της λένε ότι πιθανόν να συγκάλυψε το μέγεθος της ασυμβατότητάς τους.

Τα προβλήματα κορυφώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν, όπως είπε η φίλη της, η Khan της είπε ότι ο Ahmad είχε μια κρίση ψυχικής υγείας και ένιωθε ανασφαλής. Το BBC δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την οικογένεια Ahmad για σχόλια. Μέλη της οικογένειας Khan αρνήθηκαν, μέσω των φίλων της Khan, να σχολιάσουν για το θέμα αυτό.

Οι ψυχικές ασθένειες και τα προβλήματα στις σχέσεις συχνά συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων κινδύνου για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κακοποίηση από τους συντρόφους τους. Οι ειδικοί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας λένε ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να δολοφονηθούν από έναν στενό σύντροφο όταν εγκαταλείπουν τη σχέση.

Το επεισόδιο του Δεκεμβρίου έπεισε την Khan - η οποία μέχρι τότε κρατούσε μυστικές τις λεπτομέρειες της σχέσης της - να ανοιχτεί για τον δυστυχισμένο γάμο της, είπαν οι φίλοι της.

Είπαν ότι η Khan συζήτησε τους αγώνες στο γάμο της, λέγοντάς τους ότι ο σύζυγός της δεν κοιμόταν και συχνά συμπεριφερόταν παράξενα, ότι αρνιόταν τις εκκλήσεις της να ζητήσει βοήθεια ή να πάει σε θεραπεία και ότι ένιωθε ότι οι αγώνες του για την ψυχική υγεία είχαν γίνει βάρος της.

Όμως οι φίλοι ισχυρίζονται ότι, ενώ είπαν στην Khan να εγκαταλείψει τον γάμο, άλλοι την συμβούλευαν να παραμείνει σε αυτόν. Η κ. Williams, 26 ετών, δήλωσε ότι η παλιά της φίλη κατέρρευσε όταν συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο Σικάγο τον Μάιο.

«Μου είπε ότι το διαζύγιο θεωρούνταν ντροπή και ότι ήταν εξαιρετικά μόνη», είπε στο BBC - αφηγούμενη πώς η Khan χρησιμοποιούσε τη φράση «τι θα πει ο κόσμος».

Η ίδια παιδί διαζυγίου, η Khan είπε ότι είχε γίνει μάρτυρας από πρώτο χέρι του στίγματος που αποδίδουν ορισμένες κοινότητες της Νότιας Ασίας στις γυναίκες που εγκαταλείπουν τους γάμους τους.

«Υπάρχει μεγάλη πολιτισμική πίεση γύρω από την επηρεασμένη οικογένεια και το πώς φαίνεται στον έξω κόσμο», δήλωσε η Neha Gill, εκτελεστική διευθύντρια της Apna Ghar, μιας οργάνωσης με έδρα το Σικάγο που προσφέρει πολιτισμικά ευαίσθητες υπηρεσίες σε γυναίκες κυρίως της Νότιας Ασίας που αντιμετωπίζουν κακοποίηση από τον σύντροφο. 

Πολλές κοινότητες της Νότιας Ασίας συνεχίζουν να βλέπουν τις γυναίκες ως κατώτερες και να πρέπει να ελέγχονται, δήλωσε η κ. Gill, προσθέτοντας: «Οι κουλτούρες είναι πολύ κοινοτικές, οπότε πρόκειται για την προτεραιότητα της οικογένειας ή της κοινότητας έναντι της ασφάλειας και της ευημερίας ενός ατόμου».

Αλλά με την υποστήριξη των φίλων της, η Khan κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και εξασφάλισε μια ακρόαση τον Αύγουστο για να οριστικοποιηθεί ο χωρισμός. Κατέθεσε επίσης περιοριστικά μέτρα και άλλαξε τις κλειδαριές στις πόρτες της, είπαν οι φίλοι της.

Και άρχισε να μοιράζεται την ιστορία της στο TikTok, περιγράφοντας τον εαυτό της ως «το μαύρο πρόβατο» στην κοινότητά της. Με κάθε ανάρτηση, η Khan έβρισκε παρηγοριά και δύναμη, ακόμη και όταν «δεχόταν αντιδράσεις» για την αποκάλυψη της διάλυσης του γάμου της, σύμφωνα με το Naty. Τη στιγμή του θανάτου της, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι ακολουθούσαν την Khan στο TikTok.

Και εν μέσω του κύματος αγάπης από φίλους και οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρώην συμμαθητές στο λύκειο της Khan - το Chattanooga School for Arts and Sciences - ίδρυσαν μια υποτροφία μνήμης στο όνομά της.

.ethnos.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα