Αυστραλία: O κορονοϊός σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η προτροπή για επαναφορά της τηλεργασίας

Αυστραλία: O κορονοϊός σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η προτροπή για επαναφορά της τηλεργασίας

Oι εισαγωγές με COVID-19 έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο στα νοσοκομεία της Αυστραλίας, με την κυβέρνηση να προτρέπει για τηλεργασία.

Οι Αυστραλοί εισήχθησαν σε νοσοκομεία με κορωνοϊό και πλησίασαν επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ενώ οι αρχές παρακίνησαν τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στο προσωπικό τους να δουλεύει από το σπίτι και προέτρεπαν τον κόσμο να φοράει μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και να λάβει τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου, εν μέσω μίας μεγάλης έκρηξης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η Αυστραλία βρίσκεται στο τρίτο κύμα της Όμικρον, που επηρεάζεται από την υψηλή μετάδοση των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, με πάνω από 30.000 κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες εφτά ημέρες. Οι αρχές λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι διπλάσιοι, ενώ τα 53.850 κρούσματα που καταγράφηκαν την Τετάρτη είναι ο ψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων σε δύο μήνες.

Όχι ακόμη σκληρά μέτρα
Ο πρωθυπουργός Anthony Albanese αντιστέκεται στις πιέσεις για να επιβάλει ξανά σκληρά μέτρα για να σταματήσει η μετάδοση του ιού, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, παρόλο που ενθαρρύνει τον κόσμο να τις φορεί.

“Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις διατάγματα, πρέπει να τα εφαρμόζεις”, είπε ο Albanese σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. “Παρόλο που υπάρχει το διάταγμα για τα μέσα μεταφοράς… δεν φορούν όλοι μάσκα”.

Ο Albanese είπε ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν μαζί διακανονισμούς για τηλεργασία, καθώς τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργοδότες να κάνουν περισσότερα πράγματα για το προσωπικό τους.

Οι εργοδότες να προσφέρουν δωρεάν rapid test
Οι εργοδότες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πέρα από τις πληρωμένες άδειες από την κυβέρνηση για την πανδημία και να παρέχουν πληρωμένη άδεια με πλήρη μισθό για τους εργαζόμενους που πρέπει να απομονωθούν και να προσφέρουν δωρεάν rapid test, είπε ο Πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων, Michele O’Neil.

“Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι σε δίλημμα αν θα βάλει φαΐ στο τραπέζι ή αν θα απομονωθεί με κορωνοϊό”, είπε ο O’Neil.

Την περασμένη βδομάδα, η Αυστραλία επανάφερε τα μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους που πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Ο επικεφαλής ιατρικός λειτουργός της Αυστραλίας, Paul Kelly, προέβλεψε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα καταλήξουν στο νοσοκομείο θα φτάσει σύντομα σε υψηλό επίπεδο και προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αφήσουν περισσότερο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι. Η Αυστραλία θα μπορούσε να δει «εκατομμύρια» νέα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποίησαν οι αρχές.

Περίπου 5.350 Αυστραλοί νοσηλεύονται επί του παρόντος με κορωνοϊό, κοντά στο ρεκόρ 5.390 που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, έδειξαν επίσημα στοιχεία. Οι αριθμοί στις πολιτείες του Κουίνσλαντ, της Τασμανίας και της Δυτικής Αυστραλίας είναι ήδη στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής είναι επίσης άρρωστοι ή σε απομόνωση, επιβαρύνοντας περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Οι Αυστραλοί γιατροί είπαν ότι οι μάσκες πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους.

“Δεν έχουμε προαιρετικές ζώνες ασφαλείας, δεν έχουμε προαιρετικά όρια ταχύτητας. Υπάρχουν πολλά όρια στις ελευθερίες μας που αποδεχόμαστε επειδή είναι το σωστό”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ιατρικού Συλλόγου, Omar Khorshid, στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.

Οι αρχές έχουν επίσης προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς με ενισχυτική δόση.

Μέχρι στιγμής, το 95% των ατόμων άνω των 16 ετών έχουν λάβει δύο δόσεις, κάτι που βοηθά να διατηρηθούν τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστραλία λίγο κάτω από τα 9 εκατομμύρια και οι θάνατοι σε 10.884, πολύ χαμηλότερα από πολλές χώρες. Αλλά μόνο το 71% περίπου έχει λάβει τρεις ή περισσότερες δόσεις.

Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα