Αντρίι Πόκρασα: Ο έφηβος που παρουσιάζεται ως ήρωας της ουκρανικής αντίστασης

Αντρίι Πόκρασα: Ο έφηβος που παρουσιάζεται ως ήρωας της ουκρανικής αντίστασης

Η τεράστια δύναμη ρωσικών τανκς, τεθωρακισμένων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων που έφτασε μέχρι τα περίχωρα του Κιέβου τις πρώτες μέρες του πολέμου, καθηλώθηκε χάρη σε έναν 15χρονο, ο οποίος βοήθησε καθοριστικά το ουκρανικό πυροβολικό.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η καναδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Global News και την πληροφορία αναπαράγει η New York Post.

Το κατά πόσο θα αποδειχτεί κι αυτή η ιστορία ένας αστικός μύθος, όπως οι άλλοι που κατασκεύασαν οι Ουκρανοί για να τονώσουν το ηθικό του λαού, μένει να φανεί. Πάντως έχει δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία του Ουκρανού έφηβου Αντρίι Πόκρασα, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ήρωας της ουκρανικής αντίστασης».

Τι έκανε ο Αντρίι; Κάτι πολύ απλό! Πετούσε το drone, που είχε για να περνά τον ελεύθερο χρόνο του, πάνω από τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα και έδινε τις φωτογραφίες στον ουκρανικό στρατό. Με αυτές τις φωτογραφίες οι μονάδες του ουκρανικού πυροβολικού προσδιόρισαν τους στόχους κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των Ρώσων, σώζοντας την πρωτεύουσα.

Ο Αντρίι «είναι ένας πραγματικός ήρωας, ένας ήρωας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιούρι Κασιάνοφ διοικητής της ουκρανικής μονάδας αναγνωρίσεων, προσθέτοντας ότι ο νεαρός «ήταν ο μόνος που είχε εμπειρία με drones στην περιοχή».

Τον Πρόκρασα προσέγγισαν οι άνθρωποι της πολιτικής άμυνας της Ουκρανίας, όταν άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων. «Μας έδωσαν πληροφορίες για το που βρισκόταν η ρωσική αυτοκινητοπομπή», είπε ο Γιούρι Κασιάνοφ.

Ο Αντρίι Πόκρασα αγόρασε το drone το περασμένο καλοκαίρι και σε σύντομο διάστημα έγινε η καθημερινή ασχολία του. Όταν άρχισε ο πόλεμος τον πλησίασαν οι αρμόδιοι της πολιτικής άμυνας για να βοηθήσει στον εντοπισμό των ρωσικών δυνάμεων.

Όμως οι γείτονές του φοβήθηκαν ότι αν οι Ρώσοι εντόπιζαν το drone τότε η περιοχή θα γινόταν στόχος τους. Κι έτσι ο Αντρίι και ο πατέρας του έβγαιναν τη νύχτα και πετούσαν το drone από μία αγροτική περιοχή έξω από το χωριό τους.

Μετά τις πρώτες πολύ χρήσιμες πληροφορίες που έδωσε ο Αντρίι, ο στρατός τον εφοδίασε με ένα άλλο drone, που είχε μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Ήταν μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοπομπές που κινήθηκαν στον δρόμο του Ζίτομιρ και καταφέραμε να την εντοπίσουμε γιατί ένα από τα οχήματα άφησε αναμμένα τα φώτα για μεγάλο διάστημα», εξήγησε ο Γιούρι Κασιάνοφ.

Οι πληροφορίες του Αντρίι βοήθησαν το ουκρανικό πυροβολικό να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ο 15χρονος Αντρίι λέει πως λυπάται… «Στην αρχή ήμουν πολύ χαρούμενος, αλλά κι αυτοί είναι άνθρωποι. Ήταν κατακτητές, αλλά στο τέλος είναι κι αυτοί άνθρωποι», λέει ο Αντρίι.

Ο 15χρονος διέφυγε από την Ουκρανία και με την μητέρα του κατέφυγαν στην Πολωνία, όπου σήμερα συνεχίζει το σχολείο του.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα