Τουρκία: Παράνομες NAVTEX, χάρτης αμφισβήτησης 152 νησιών, παζάρι με το ΝΑΤΟ

Τουρκία: Παράνομες NAVTEX,  χάρτης αμφισβήτησης 152 νησιών, παζάρι με το ΝΑΤΟ

Με κινήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Άγκυρα συνεχίζει το έντονο παρασκηνιακό παζάρι με την Ουάσινγκτον. Οι τουρκικές κινήσεις επικεντρώνονται στο κεντρικό Αιγαίο, όπου έχουν παράνομα δεσμευτεί περιοχές για υδρογραφικές έρευνες και ασκήσεις, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα επιμείνει στους όρους που θέτει προκειμένου να συμφωνήσει με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δένδιας: Η διεθνής θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά

Με την τουρκική επιθετική ρητορική και Τις ενέργειες αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων να συνεχίζονται, ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο καλεί τους συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Προκλητικός χάρτης από τους Τούρκους που αμφισβητούν 152 νησιά
Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η μυθοπλαστική συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.

Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νησιών, από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη, ανάμεσα τους οι Οινούσσες, η Στρογγύλη, το Φαρμακονήσι, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως και η Λήμνος.

Δεσμεύουν με παράνομη ΝΟΤΑΜ το Ανατολικό Αιγαίο – Έντονη αντίδραση της Αθήνας
Η Τουρκία προχωρά από τις 29 Μαΐου, ημέρα συμβολική για τον ελληνισμό, σε «αποκλεισμό» του Ανατολικού Αιγαίου έως τις 14 Ιουνίου για άσκηση έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος με το πολεμικό της ναυτικό και την αεροπορία.

Με παράνομη ΝΟΤΑΜ στην οποία έχει αντιδράσει η Αθήνα, η Άγκυρα αμφισβητώντας έμπρακτα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δεσμεύει πέντε περιοχές από βορρά προς νότο στο Αιγαίο, τις οποίες συνδέει και με διαδρόμους από τους οποίους ζητά από τα πολιτικά και εμπορικά μέσα να τηρούν αποστάσεις 1 και 3 ναυτικών μιλίων.

Νέες τουρκικές προκλήσεις
Την Παρασκευή ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι, ενώ πραγματοποίησε και 28 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Προκλητικές έρευνες από το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ»
Εκτός από την δέσμευση περιοχών για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή και δυτικά της Λέσβου για πραγματοποίηση ωκεανογραφικών μελετών με το ερευνητικό «Τσεσμέ».

Σε επιφυλακή το Λιμενικό για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νησιά
Η Τουρκία, εκτός από τις παράνομες δεσμεύσεις περιοχών στο κεντρικό Αιγαίο φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Αγαθονήσι, Μαρίνος Αλειφέρης, οι ελληνικές δυνάμεις καταβάλλουν διαρκή προσπάθεια για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Εχθές σημειώθηκαν τρεις προσπάθειες να περάσουν μετανάστες σε Λέσβο, Σάμο και Κω με τη βοήθεια Τούρκων διακινητών, οι οποίες αποτράπηκαν από το Λιμενικό, και τα περίπου 100 άτομα που επέβαιναν σε λέμβους επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.

Συνεχίζεται το τουρκικό «παζάρι» για την ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε εχθές ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρη κίνηση…»
«Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες επισκέφτηκαν την Άγκυρα την Τετάρτη για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

Αργότερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα παρατήρησε μια θετική διάθεση ως προς την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ότι ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός και θα συνεχιστεί.

Η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έπειτα από την εισβολή της στην Συρία με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το PKK.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα