Twitter: Πουλούσε τηλέφωνα χρηστών σε διαφημιστικές – Λύνει το θέμα με 150 εκατ. δολάρια

Twitter: Πουλούσε τηλέφωνα χρηστών σε διαφημιστικές – Λύνει το θέμα με 150 εκατ. δολάρια

Με την πληρωμή προστίμου ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων λύνει το Twitter ένα σκάνδαλο που έπληξε την εικόνα της εταιρίας, η οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έδινε σε διαφημιστικές εταιρίες πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών της πλατφόρμας. 
Στο πλαίσιο της ρύθμισης του θέματος η εταιρία Twitter ανέλαβε και την δέσμευση ότι θα δημιουργήσει νέους, αυστηρότερους κανόνες ασφάλειας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το Twitter υποστήριξε ότι η δημιουργία αρχείου με τα προσωπικά τηλέφωνα των χρηστών της πλατφόρμας έγινε για λόγους ασφάλειας, αλλά δεν έδωσε καμία επαρκή εξήγηση για τον λόγο που δόθηκε πρόσβαση στο αρχείο αυτό σε διαφημιστικές εταιρίες.

Η διευθέτηση του θέματος με την επιβολή προστίμου και την ανάληψη κάποιων δεσμεύσεων για την προστασία του προσωπικού απορρήτου έγινε ανάμεσα στην εταιρία, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Η συμφωνία θα  πρέπει να εγκριθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ .

Οι αρμόδιες αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές διερεύνησαν το θέμα μετά από καταγγελίες ότι από τον Μάιο του 2013 ως τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαν διαρρεύσει παράνομα τα προσωπικά τηλέφωνα χρηστών του Twitter σε διαφημιστικές.

ΤοTwitter ενημέρωνε τους χρήστες ότι συγκεντρώνει τους αριθμούς των προσωπικών τηλεφώνων και  τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για λόγους ασφαλείας του λογαριασμού του κάθε χρήστη. Ωστόσο δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το ότι τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια βρίσκονταν στα χέρια διαφημιστικών, που έκαναν στοχευμένες διαδικτυακές εκστρατείες απευθυνόμενες κατά περίπτωση στους χρήστες του Twitter.

Επιπλέον, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Twitter ισχυριζόταν ψευδώς ότι συμμορφωνόταν με τους κανόνες για την προστασία του απορρήτου που ισχύουν στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, που απαγορεύουν αυστηρά στις εταιρίες να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα χρηστών. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κατηγορούν το Twitter ότι εξαπάτησε τους χρήστες της πλατφόρμας αναφορικά με τα θέματα προστασίας απορρήτου και ασφάλειας προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας σε μία περίοδο αναταραχής για την εταιρία, με αφορμή την προσπάθεια του Έλον Μασκ να εξαγοράσει τοTwitter έναντι 44  δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο  Μασκ κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά του Twitter στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είπε ότι η συμφωνία δεν μπορούσε να προχωρήσει μέχρι να αποδείξει το Twitter  ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί είναι λιγότεροι από το 5% των ενεργών λογαριασμών χρηστών.

Εάν ο Μασκ υπαναχωρήσει και δεν προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρίας είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με το συμφωνητικό που έχει υπογραφεί, να καταβάλει αποζημίωση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα