Κάννες: Γυναίκα γδύθηκε στο κόκκινο χαλί – Σταματήστε να μας βιάζετε έγραφε βαμμένη στα ουκρανικά χρώματα

Κάννες: Γυναίκα γδύθηκε στο κόκκινο χαλί – Σταματήστε να μας βιάζετε έγραφε βαμμένη στα ουκρανικά χρώματα

Μια γυναίκα εισέβαλε στο κόκκινο χαλί στις Κάννες το απόγευμα της Παρασκευής (20/05) και μένοντας γυμνή διαμαρτυρήθηκε για τις καταγγελίες βιασμών από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

Η γυναίκα έσκισε το φόρεμά της, αποκαλύπτοντας το γυμνό στήθος της όπου είχε ζωγραφίσει την ουκρανική σημαία και τη φράση «Σταματήστε να μας βιάζετε», ενώ κόκκινα αποτυπώματα χεριών φαίνονταν στους γλουτούς της.

Η ακτιβίστρια φώναζε συνθήματα κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς οι φρουροί την απομάκρυναν αφού πρώτα την τύλιξαν με ένα τζάκετ.

Η διαμαρτυρία σημειώθηκε λίγη ώρα πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Three Thousand Years of Longing», εν αναμονή της άφιξης των πρωταγωνιστών Ίντρις Έλμπα και Τίλντα Σουίντον.

Έντονη η παρουσία της Ουρκανίας στις Κάννες
«Χρειαζόμαστε τον κινηματογράφο για να δείξει ότι κάθε φορά το τέλος θα είναι με την πλευρά της ελευθερίας» είπε μεταξύ άλλων ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στην Κυανή Ακτή από το Κίεβο την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ στις Κάννες.

Υποστήριξε ότι οι ταινίες έπαιζαν πάντα καθοριστικό ρόλο στην ένωση των ανθρώπων ενάντια στον αυταρχισμό και τη σκληρότητα, υπενθυμίζοντας στο πλήθος τη δύναμη της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο μεγάλος δικτάτορας», μια σάτιρα του ναζισμού που έκανε το ντεμπούτο της πριν καν η Αμερική μπει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμέτρητες οι μαρτυρίες βιασμών στην Ουκρανία
Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται πως έχει πολλές καταγγελίες για βιασμούς Ουκρανών γυναικών στις περιοχές που κυριεύουν τα ρωσικά στρατεύματα. «Κάτι εξαιρετικά ειδεχθές και για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη», τόνισε ο Ουκρανός εκπρόσωπος.

Όπως υπενθυμίζει το γαλλικό BFMTV, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε στις αρχές Μαΐου τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε τις χώρες που φιλοξενούν γυναίκες που διαφεύγουν από τη χώρα να παρέχουν πρόσβαση σε γυναικολογική περίθαλψη, αντισύλληψη και άμβλωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη καταγγείλει στα μέσα Απριλίου «εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμών» στις περιοχές που είχε προηγουμένως καταλάβει ο ρωσικός στρατός, «συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών και πολύ μικρών παιδιών».

Θυμίζουμε πως μεταξύ των υποθέσεων που φέρνει ενώπιον δικαστηρίου το Κίεβο, καθίζοντας στο εδώλιο Ρώσους στρατιώτες για εγκλήματα πολέμου, συγκαταλέγεται η υπόθεση του Μιχαήλ Ρομανόφ. Ο άνδρας, ο οποίος έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ με μια αρκούδα στο στήθος του, κατηγορείται ότι τον Μάρτιο εισέβαλε σε σπίτι σε ένα χωριό της περιοχής Μπροβάρσκι, δολοφόνησε έναν άνδρα και στη συνέχεια βίασε επανειλημμένα τη γυναίκα του, ενώ «απείλησε την ίδια και το ανήλικο παιδί της με βία και όπλα». Ένας δεύτερος στρατιώτης, φέρεται να βίασε επίσης την 33χρονη γυναίκα, η οποία έχει έναν τετράχρονο γιο.

thestandard.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα