Πούτιν: Θα αντιδράσουμε σε περίπτωση ανάπτυξης στρατιωτικών υποδομών σε Φινλανδία - Σουηδία

Πούτιν: Θα αντιδράσουμε σε περίπτωση ανάπτυξης στρατιωτικών υποδομών σε Φινλανδία - Σουηδία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Σουηδία: Ναι στην ένταξη, όχι στην εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγη ώρα, το σουηδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έδωσε πράσινο φως για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, θα εκφράσει όμως επιφυλάξεις για την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της.

Την ίδια ώρα έξι στους δέκα Σουηδούς δηλώνουν υπέρ της εγκατάλειψης της ουδετερότητας.

Πεσκόφ: Δεν έχουμε εδαφικές διαφορές με τη Φινλανδία ούτε με τη Σουηδία

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε είπε ότι η Ρωσία παρακολυθεί στενά τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πεπεισμένος πως σε καμία περίπτωση η ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα ενισχύσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, όπως αναφέρει το Reuters.

«Δεν έχουμε εδαφικές διαφορές με τη Φινλανδία ούτε με τη Σουηδία. Η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας όμως θα μπορούσε να προκαλέσει εδαφική διαφωνία μεταξύ της Ρωσίας και ενός κράτους-μέλους της Συμμαχίας» είπε ο Πεσκόφ.

Ενώ η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια η Ρωσία θα είχε εδαφική διαφορά με ένα κράτος μέλος της συμμαχίας, κάτι που εγκυμονεί τεράστιους, κινδύνους για ολόκληρη την ήπειρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα