Πιέζει το Κίεβο: Δεν πρόκειται να ανοίξουμε τον αγωγό εάν δεν περιέλθει πλήρως στον έλεγχό μας

Πιέζει το Κίεβο: Δεν πρόκειται να ανοίξουμε τον αγωγό εάν δεν περιέλθει πλήρως στον έλεγχό μας

Η Ουκρανία δεν θα ξανανοίξει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέχρις ότου το Κίεβο αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reuters.

Η εταιρία κήρυξε προχθές, Τρίτη, κατάσταση ανωτέρας βίας, επικαλούμενη κλοπή αερίου από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές και σταμάτησε τη ροή αερίου μέσω του Σοχρανίφκα, απ' όπου διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
 
Ο αγωγός διέρχεται από την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, τμήμα της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών από το 2014.

"Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου", δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Σέρχιι Μακόγκον σε γραπτά σχόλια.

Είπε πως η ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να κλέβουν αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία.

"Δεν νομίζω πως η Gazprom ήταν ενήμερη πως (οι αυτονομιστές) είχαν αρχίσει να κλέβουν διαμετακομιστικό αέριο από εμάς".

Ο Μακόγκον είπε πως η Gazprom εξακολουθεί να είναι σε θέση να διανείμει όλες τις ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το διαμετακομιστικό σημείο της Σούντζα, που παραμένει ανοικτό.

Η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η εταιρία έχει πει πως δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να αλλάξει τη διαδρομή όλων των προμηθειών της μέσω του σημείου της Σούντζα, ισχυρισμός που το Κίεβο έχει πει ότι δεν αληθεύει.

Κλιμακώνει την κρίση η Gazprom 

Η Gazprom ανακοίνωσε διακοπή εξαγωγών μέσω του αγωγού Yamal-Europe

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί έναν αγωγό αερίου που έχει ουσιαστική σημασία για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

Η υιοθέτηση των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις «σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ένας αγωγός φυσικού αερίου που ανήκει στη EuRoPol GAZ (σ.σ. η οποία εκμεταλλεύεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe) για τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερες από 30 εταιρίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει αυτές οι χώρες στη Μόσχα. Στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται συνολικά 31 εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η EuRoPol GAZ S.A., η ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe. Ο αγωγός αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους του δικτύου, αφού μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας στη Γερμανία.

Η Gazprom πρόσθεσε ότι προτού να ληφθεί αυτή η απόφαση «η πολωνική πλευρά είχε παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα δικαιώματα της Gazprom , ως μετόχου της EuRoPol GAZ και στις 26 Απριλίου ενέταξε την Gazprom στη λίστα των κυρώσεων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα της εταιρείας να ασκεί τα δικαιώματά τις στις μετοχές και τους άλλους τίτλους της EuRoPol GAZ και να λαμβάνει μερίσματα».

Πολλές από τις άλλες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις ανήκουν στην Gazprom Germania, τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, την οποία το γερμανικό κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του λόγω της στρατηγικής σημασίας της. Η Gazprom ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι «αποσύρεται» από αυτή τη θυγατρική, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών. Απαγορεύεται επίσης να ελλιμενίζονται σε ρωσικά λιμάνια πλοία που συνδέονται με τις εν λόγω εταιρείες.

Στα τέλη Απριλίου η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, δυο χώρες της ΕΕ που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Εδώ και δύο ημέρες εξάλλου ο όγκος του φυσικού αερίου που διαμετακομίζεται προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έχει μειωθεί, λόγω του πολέμου.

Ο αγωγός Nord Stream 1 που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία δεν έχει επηρεαστεί.

Ρωσικό μπλόκο στο φυσικό αέριο

Οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

“Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.

 Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης. Οι οντότητες, που περιλαμβάνονταν σε έναν κατάλογο επηρεαζόμενων εταιριών σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο χθες, Τετάρτη, είχαν σε μεγάλο βαθμό τη βάση τους σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και είναι οι περισσότερες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων. 

Σήμερα τα ημερήσια αιτήματα για διανομή ρωσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας έχουν μειωθεί σε αναλογία με τις χαμηλότερες διανομές μέσω Ουκρανίας, όπου μία διαδρομή παραμένει σε αναστολή. Οι ροές μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με αντίστροφη κατεύθυνση από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Η ροή αερίου μέσω Ουκρανίας μειώθηκε στα 50,6 κυβικά μέτρα
Εξάλλου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στο σημείο εισόδου Σούντζα, με τους όγκους σήμερα να ανέρχονται σε 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) έναντι 72 mcm χθες, Τετάρτη. Το αίτημα για προμήθεια αερίου μέσω του σημείου εισόδου Σοχρανίβκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, ανέφερε η Gazprom.

Η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε κατά ένα τέταρτο χθες αφότου το Κίεβο σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη διαδρομή της Σοχρανίβκα.

Δεν κινδυνεύει ο εφοδιασμός μέσω Ουκρανίας, λέει η ΕΕ
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα πως η απόφαση της Ουκρανίας την Τρίτη να αναστείλει τη ροή αερίου μέσω ενός σημείου μεταφοράς ρωσικών καυσίμων στην Ευρώπη δεν δημιουργεί θέμα για τον εφοδιασμό σε αέριο.

 “Αν και αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν έναν αντίκτυπο σε ένα τμήμα της μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, δεν έχουν ως αποτέλεσμα ένα άμεσο θέμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ“, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής που πρόσθεσε πως η αδυναμία της Ουκρανίας να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης αερίου Νοβοπσκόφ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας. “Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης αερίου επί πολλά χρόνια“, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα