ΝΑΤΟ: Aσφαλέστερη η Ευρώπη με τη διεύρυνση; – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

ΝΑΤΟ: Aσφαλέστερη η Ευρώπη με τη διεύρυνση; – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η Φινλανδία και η Σουηδία, δύο χώρες που ακολουθούσαν ευλαβικά την πολιτική ουδετερότητα, ανησυχούν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr .

Η Ρωσία απείλησε ότι αν κάνουν κάτι τέτοιο θα λάβουν στρατιωτική τεχνική απάντηση.

Πώς σκέφτονται οι Αμερικανοί, πώς απαντούν οι Ρώσοι

Άρα τι θα συμβεί αν το ΝΑΤΟ διευρυνθεί προς την Σκανδιναβία; Θα γίνει η Ευρώπη μία πιο ασφαλής ή πιο επικίνδυνη περιοχή;

Το ΝΑΤΟ θεωρητικά είναι μία αμυντική συμμαχία 30 κρατών, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη. Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια τεράστια και πολύ θετική εξέλιξη. Πρόκειται για δύο ισχυρές δημοκρατίες, με πολύ καλό στράτευμα, ικανό και εκσυγχρονισμένο, σχολιάζει στο BBC ο απόστρατος Αμερικανός υποστράτηγος, Μπεν Χότζις, ο οποίος διετέλεσε διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη.

Που έγκειται το πρόβλημα της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Σκανδιναβία;

Η Ρωσία και πολύ περισσότερο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θεωρούν αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ, αλλά το αντίθετο. Το θεωρούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του στην Ημέρα της Νίκης και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία. Και κάπως έτσι δικαιολόγησε την επίθεση στην Ουκρανία, ως απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο για να σταματήσει η ΝΑΤΟϊκή απειλή.

Μόνο το 6% των αχανών συνόρων της Ρωσίας είναι με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως το Κρεμλίνο αισθάνεται απειλούμενο και γι αυτό ζητά τον επανασχεδιασμό του χάρτη ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Κρεμλίνου θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια για διεύρυνση της σφαίρας επιρροής του. Συνέβη το αντίθετο. Το ΝΑΤΟ που ως οργανισμός βρισκόταν σε ύπνωση κινητοποιήθηκε, οι ΗΠΑ έδωσαν τον τόνο, η Ευρώπη υιοθέτησε τις αμερικανικές υποδείξεις και η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει στο κατώφλι της χώρες που μέχρι τώρα διαφύλατταν πολύ προσεκτικά την ουδετερότητά τους. Όπως δείχνει μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 62% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Αν ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα διπλασιασθούν τα σύνορα της συμμαχίας με την Ρωσία.

Σύμφωνα με την προσέγγιση του αμερικανού υποστράτηγου Μπεν Χότζις στο BBC τα στρατεύματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας γνωρίζουν όσο κανένας άλλος στο ΝΑΤΟ τις συνθήκες εμπλοκής στην παγωμένη Σκανδιναβία.

Ποια είναι η επόμενη κίνηση του Πούτιν
Άρα, η Ρωσία απέτυχε παταγωδώς στο θέμα της αποτροπής της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι; Τι εννοούσε ο Πούτιν απειλώντας τους Σκανδιναβούς με στρατιωτικά τεχνικά μέσα αν μπουν στο ΝΑΤΟ;

Το BBC εκτιμά ότι αυτή η αποστροφή των λόγων του Πούτιν αναφερόταν σε μία μαζική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα δυτικά και η κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων από την ρωσική πλευρά.

Ποια θα είναι όμως η επόμενη κίνηση του Κρεμλίνου αν αισθανθεί ότι απειλείται από το ΝΑΤΟ; Ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του χρησιμοποίησαν την πολιτική του ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ουκρανία. Το επόμενο βήμα είναι απρόβλεπτο. Όσο απρόβλεπτος γίνεται και ένας ισχυρός ηγέτης όταν βρίσκεται στη γωνία.

Το μεγάλο θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη. Κι όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα έλθει περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τι (δεν) έμαθαν οι Ευρωπαίοι στον Ψυχρό Πόλεμο
Για την ιστορία, το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε με αποστολή να απαντήσει στην απειλή που -κατά την Δύση- προέκυπτε από την αύξηση της σοβιετικής επιρροής προς τα δυτικά, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η Σοβιετική Ένωση απάντησε ιδρύοντας μία άλλη στρατιωτική συμμαχία, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, που ήταν το αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Ήδη η Κίνα έχει εκφράσει αντιρρήσεις στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την ώρα που οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία και υποχρεώνουν τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, όταν η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ύφεση! Η Ευρωπαϊκή Ένωση έως τώρα έβαζε σε δεύτερο πλάνο ακόμα και τα σχέδια για ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό, ορκιζόταν πίστη στην γερμανική συνταγή της οικονομικής ορθοδοξίας. Τώρα πλέον λειτουργεί ως συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ.

Κι υπάρχει άλλη μία διάσταση που αφορά μόνο τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς. Μέχρι τώρα με τη ουδετερότητα τα κατάφεραν μια χαρά οικονομικά. Και η σουηδική πολεμική βιομηχανία είναι ανθηρή. Αν μπει στο ΝΑΤΟ η Σουηδία θα αγοράζει αμερικανικά και γαλλικά όπλα υποχρεωτικά. Αλλά αυτό, τελικά, έχει να κάνει με τον λογαριασμό που θα κάνουν οι ίδιοι οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πληρώνουν ήδη τον λογαριασμό που τους έρχεται από το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα