Σανγκάη: Αναγκαίο κακό η αυστηρή καραντίνα λένε οι Αρχές. Και πάνω από το Πεκίνο ο φόβος

Σανγκάη: Αναγκαίο κακό η αυστηρή καραντίνα λένε οι Αρχές. Και πάνω από το Πεκίνο ο φόβος

Και πάνω από το Πεκίνο πλανάται πλέον ο φόβος για ένα γενικευμένο λοκντάουν με τις εικόνες που φτάνουν σήμερα από την Κινεζική πρωτεύουσα να καταγράφουν χιλιάδες πολίτες να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Εκατομμύρια άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά σήμερα στο Πεκίνο για να κάνουν τεστ κορoνοϊου, καθώς οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού από τη Σαγκάη.

Στόχος να έχουν υποβληθεί σε τεστ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνολικά 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Την ίδια ώρα ο πληθυσμός σπεύδει στα καταστήματα για να προμηθευτεί τρόφιμα και άλλα είδη πρώτη ανάγκης, με το φόβο ότι στην πρωτεύουσα ή σε κάποιες περιοχές της θα επιβληθεί λοκντάουν όπως στο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας.

Τα ράφια αδειάζουν με γρήγορους ρυθμούς και οι αρμόδιοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

«Χθες το βράδυ που πήγα στο σούπερ μάρκετ είχαν τελειώσει τα λαχανικά και τα αυγά. Όχι επειδή δεν υπάρχουν τρόφιμα, αλλά λόγω προβλημάτων στις μεταφορές» δήλωσε ένας συνταξιούχος.

Οι κινεζικές Αρχές λένε ότι ο εγκλεισμός εκατομμυρίων κατοίκων στα σπίτια τους στη Σαγκάη είναι «αναγκαίο κακό». Όμως στο διαδίκτυο πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες και τα βίντεο που καταγγέλλουν τα μέτρα και την πρακτική της μηδενικής ανοχής στον κορoνοϊο. Το CΝΝ που έχει ανταποκριτή στην πόλη, περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα.

«Είναι το βίντεο που οι Κινέζοι λογοκριτές δεν θέλουν να δείτε, ούτε να διαμοιράσετε. Πυροδότησε μια σπάνια ψηφιακή εξέγερση στα κοινωνικά δίκτυα αυτό το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύοντας τη δυστυχία και την απελπισία στη Σαγκάη. Το βίντεο δείχνει τη δυσλειτουργία, την κακοδιαχείριση, μια πόλη σε χάος, που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού» αναφέρει ο ανταποκριτής του CNN.

Η αυστηρή καραντίνα που επιβάλλεται επί σχεδόν ένα μήνα στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων περιόρισε μεν την εξάπλωση του ιού όμως δεν τον εξαφάνισε.

Μέσα σε δυο εβδομάδες τα κρούσματα στη Σαγκάη ξεπέρασαν τις 33.000 ενώ με γεωμετρικούς ρυθμούς αυξάνονται οι θάνατοι, που ανέρχονται σε 190.

Μόνο μέσα στις τελευταίες 48 ώρες πέθαναν από κορωνοϊό 103 άνθρωποι.

Μεγάλα εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη εξακολουθούν να λειτουργούν το ίδιο και το λιμάνι της πόλης, μια από τις σημαντικότερες πύλες για τις εξαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα