Καταλάβαμε τη Μαριούπολη ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Καταλάβαμε τη Μαριούπολη ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Πρόκειται για περίπτωση στην οποία πρέπει να σκεφτούμε τη διάσωση της ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δε χρειάζεται να μπουν σε αυτές τις κατακόμβες και να σέρνονται στα υπόγεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Μπλοκάρετε το χώρο έτσι ώστε να μην περνά ούτε μύγα από πάνω του

Στην πρώτη συνάντηση τους μπροστά στις κάμερες ο Ρώσος Υπουργός Αμυνας ο Σεργκέι Σοιγκού ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απελευθέρωση της Μαριούπολης περιγράφοντας ουσιαστικά τη κατάληψη της μαρτυρικής πόλης. Ο Βλαντιμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να μην γίνει επέμβαση στο εργοστάσιο Azovstal, απαιτώντας ταυτόχρονα να μπλοκαριστει λέγοντας χαρακτηριστικα «να μην περνα ούτε μύγα από πάνω».

Τα ρωσικά άρματα φεύγουν από τη Μαριούπολη μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι η πόλη βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Σήμερα ολόκληρη η πόλη της Μαριούπολης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Οι δυνάμεις της «Λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ» έχουν μπλοκάρει πλήρως το εργοστάσιο «Αζόφσταλ» όπου βρίσκονται οι εναπομείναντες εθνικιστές και ξένοι μισθοφόροι», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων και έδωσε εντολή να μη γίνει έφοδος στο εργοστάσιο που αποτελεί το προπύργιο της αντίστασης στη Μαριούπολη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να δοθεί νέα προθεσμία τους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης να καταθέσουν τα όπλα. Οι ίδιοι λένε ότι δεν παραδίδονται.

«Γνωρίζω ότι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης εδώ και πολύ καιρό. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Όμως υπάρχει ένα μέρος της πόλης όπου παραμένουν οι μαχητές μας. Και για την ώρα θα παραμείνουν εκεί», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Κίεβο ζήτησε να ανοίξει επειγόντως ανθρωπιστικός διάδρομος για τους εκατοντάδες αμάχους, τα παιδιά και τους τραυματισμένους Ουκρανούς μαχητές που βρίσκονται στα υπόγεια του «Αζόφσταλ», υπογραμμίζοντας ότι έχουν ξεμείνει από νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Η Ουκρανία ανησυχεί και για την τύχη των κατοίκων της πόλης που την εγκατέλειψαν με κατεύθυνση προς τη Ρωσία και σύμφωνα με ρεπορτάζ μεταφέρονται σε περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής, σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν περιοχές στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας. Οι μάχες στο Ντονμπάς συνεχίζονται με δυτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί ελάχιστα.

Έκκληση προς τη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός για τις τέσσερις ημέρες του ορθόδοξου Πάσχα απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος, αίτημα που στήριξε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

120.000 εγκλωβισμένοι παραμένουν στη Μαριούπολη
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι 120.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στη Μαριούπολη και αυτό γιατί εμποδίστηκαν να φύγουν από τους Ρώσους. Από χθες περιμένουν 200 άνθρωποι για να φύγουν, αλλά δεν έχει γίνει.

To oυκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε δραματικούς τόνους να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal «οι άμαχοι πήγαν στη χαλυβουργία γιατί δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους στρατιώτες».

Ο Δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε πως οι Ρώσοι κρύβουν τα εγκλήματά τους στην πόλη μεταφέροντας νεκρούς σε κοντινά χωριά αλλά και σε ομαδικούς τάφους στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ρωσικά χτυπήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα