Βγήκε από τη φυλακή μετά από 32 χρόνια για φόνο που δεν έκανε – Τον «τύλιξε» η αστυνομία

Βγήκε από τη φυλακή μετά από 32 χρόνια για φόνο που δεν έκανε – Τον «τύλιξε» η αστυνομία

Έμεινε 32 χρόνια στην φυλακή για έναν φόνο που δεν έκανε και επιτέλους δικαιώνεται. Ο λόγος για τον Χοακίν Σιρία, ο οποίος –όπως αποδείχτηκε- καταδικάστηκε με βάση το έωλο κατηγορητήριο που στηρίχτηκε σε αβάσιμα στοιχεία της αστυνομίας και σε μία ψευδή κατάθεση μάρτυρα.

Ο Χοακίν Σιρία συνελήφθη το 1990 ως ύποπτος για τη δολοφονία της φίλης του, Φέλιξ Μπασταρίκα, στο Σαν Φρανσίσκο. Η αστυνομία τον τύλιξε στην κυριολεξία σε μια κόλλα χαρτί, όπου είχε καταγραφεί η επιβαρυντική κατάθεση ενός ατόμου που εμφανίστηκε ως αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Χοακίν Σιρία φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχε καμία σχέση με το έγκλημα. Αλλά καταδικάστηκε. Ύστερα από πολυετή δικαστικό αγώνα αυτός ο «αυτόπτης μάρτυρας» παραδέχτηκε πως είχε καταθέσει μετά από πιέσεις της αστυνομίας, που είχε υπαγορεύσει το περιεχόμενο της κατάθεσης.

Ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, Τσέσα Μπούντιν λαμβάνοντας υπόψη την ανασκευή της αρχικής κατάθεσης του «αυτόπτη μάρτυρα» έκλεισε την υπόθεση αθωώνοντας τον Χοακίν Σιρία. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει τον κύριο Σιρία με τον φόνο, παραδέχτηκε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με το ABC News ο εισαγγελέας σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ανέφερε ότι η υπηρεσία είναι «υπερήφανη και ευγνώμων» για την δουλειά που έκανε η Επιτροπή Αθωότητας κατά την επανεξέταση της υπόθεσης.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω τις δεκαετίες της ζωής που έχασε στη φυλακή, είμαστε ευχαριστημένοι που το δικαστήριο διόρθωσε αυτή την άδικη αρχική απόφαση», πρόσθεσε ο Τσέσα Μπούντιν.

Ο Χοακίν Σιρία πέρασε 32 χρόνια στη φυλακή επειδή η αστυνομία βρήκε έναν έφηβο οδηγό που δέχτηκε να πει πως είχε πάει ο ίδιος τον ύποπτο στο σημείο όπου έγινε ο φόνος . Η αστυνομία του υπαγόρευσε το περιεχόμενο της επιβαρυντικής κατάθεσης. Ο φάκελος που είχε ανοίξει η αστυνομία περιείχε μόνο διάφορες φήμες και αυτή την έωλη κατάθεση του Τζορτζ Βαρέλα.  Στη δίκη δεν εμφανίστηκε κανένας άλλος μάρτυρας, αλλά όταν επανεξετάστηκε ο φάκελος, βρέθηκε ένας φίλος του θύματος που κατέθεσε πως ο δολοφόνος ήταν κάποιο άλλο άτομο και όχι ο Χοακίν Σιρία.

Γιατί όμως δέχτηκε ο Τζορτζ Βαρέλα να κάνει μια τόσο επιβαρυντική κατάθεση; Σύμφωνα με την εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο πρόκειται για διαφυλετική αναγνώριση κάποιου υπόπτου «από μεγάλη απόσταση και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού».

 Η διαφυλετική αναγνώριση συχνά οδηγεί σε λάθη, επειδή τα άτομα μίας φυλετικής ομάδας τείνουν να αναγνωρίζουν ένα άτομο άλλης φυλετικής ομάδας με βάση τα δικά τους κριτήρια. Κι αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας λευκός αναγνωρίζει πιο εύκολα ένα άτομο που ανήκει στην ίδια φυλετική ομάδα, ενώ είναι εύκολο να κάνει λάθος όταν αναγνωρίζει άτομο που ανήκει, ας πούμε, στην φυλετική ομάδα των αφροαμερικανών.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα