Ουκρανία: Επιμένει για συνάντηση με Πούτιν ο Ζελένσκι - Μπάιντεν: Επίθεση με χημικά σχεδιάζει η Μόσχα

Ουκρανία: Επιμένει για συνάντηση με  Πούτιν ο Ζελένσκι - Μπάιντεν: Επίθεση με χημικά σχεδιάζει η Μόσχα

Για 27η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές επιθέσεις να κλιμακώνονται. Σε ισχύ έχει τεθεί από χθες το απόγευμα έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανιας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη, πράγμα που απλά δεν είναι αλήθεια, είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες

Απετράπη πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι
Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα