Άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας – Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ

Άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, που είχαν διακοπεί χθες, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για 20ή ημέρα.

 Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία άρχισαν ξανά και βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και διαπραγματευτής, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

“Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Άρχισαν ξανά οι διαβουλεύσεις για την κύρια πλατφόρμα των διαπραγματεύσεων. Γενικά θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας”, ανέφερε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

Παραδοχή Ζελένσκι: «Δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ και πρέπει να το αποδεχτούμε»

«Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο λαός μας αρχίζει να το κατανοεί και να μην υπολογίζει παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του επειδή το ΝΑΤΟ, «που μοιάζει υπνωτισμένο από τη ρωσική επίθεση», αρνείται να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Ακούμε επιχειρήματα όπως ότι μπορεί να ξεσπάσει τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος εάν το ΝΑΤΟ κλείσει τον ουρανό για τα ρωσικά αεροσκάφη. Για αυτό δεν δημιουργήθηκε η ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και για αυτό οι Ρώσοι μπορούν να βομβαρδίζουν πόλεις και να σκοτώνουν ανθρώπους, να ανατινάζουν νοσοκομεία και σχολεία», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ήδη αναθεωρήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ από την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ζελένσκι προς Ευρωπαίους: Μην πείτε πως δεν είδατε, πως δεν ξέρατε! Αντιμετωπίζουμε κράτος τρομοκράτη

Νέο μήνυμα στην Ευρώπη έστειλε μέσω ενός βίντεο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αντιμετωπίζουμε ένα κράτος τρομοκράτη, κοιτάξτε ψηλά, κλείστε τον εναέριο χώρο!, διαμηνύει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Με κάθε τρόπο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να πείσει τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Στο διάρκειας ενός λεπτού και είκοσι δευτερολέπτων μήνυμα, ο Ζελένσκι κάνει μια σύντομη αλλά εξαιρετικά παραστατική καταγραφή των όσων έχουν γίνει στις 20 μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το βίντεο ξεκινά με το ερώτημα: «Γερμανία; Γαλλία; Πολωνία; Ιταλία; Ουκρανία».

Παρουσιάζει στιγμές από την καθημερινότητα των Ουκρανών πριν τον πόλεμο, με τον Ζελένσκι να ακούγεται να λέει: «Είμαστε ένας λογικός λαός. Είμαι ο Πρόεδρος μιας λογικής χώρας, ενός λογικού Έθνους. Και πατέρας δύο παιδιών».

 Το σκηνικό αλλάζει με πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών περιοδικών να παρουσιάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως Τζόκερ ή Χίτλερ και να έχουν τίτλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη θέση τους παίρνουν εικόνες από βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων και τον Ζελένσκι να λέει: «Σκοτώνουν τα παιδιά μας και καταστρέφουν μαιευτήρια. Γιατί; Για να αποτρέψουν τις Ουκρανές ακόμη και από το να γεννήσουν; Αυτή είναι μια δολοφονία. Μια προσχεδιασμένη δολοφονία».

«Δεν είναι απλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η έναρξη ενός πολέμου ενάντια στην Ευρώπη», συνεχίζει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ στο βίντεο εμφανίζονται εικόνες από διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Ουκρανία από όλη την Γηραιά Ήπειρο, με τα συνθήματα που ακούγονται να είναι «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη, ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου».

«Αντισταθήκαμε. Δεν θα συγχωρήσουμε τους φόνους των πολιτών μας. Ευρωπαίοι, δεν θα μπορέσετε να πείτε ότι δεν είδατε τι συνέβαινε στους Ουκρανούς», λέει ο Ζελένσκι, μα τα πλάνα να δείχνουν τους ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη ή την τραυματισμένη έγκυο γυναίκα στο μαιευτήριο της πόλης.

«Είδατε. Γνωρίζετε. Εμείς όλοι αντιμετωπίζουμε ένα κράτος ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ» καταλήγει ο Ζελένσκι.

Και σε κόκκινο φόντο εμφανίζεται η φράση: «Κοιτάξτε ψηλά, κλείστε τον εναέριο χώρο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα