Επικοινωνίες Πούτιν με Μακρόν και Σολτς για Ουκρανία – Ζήτησαν κατάπαυση του πυρός

Επικοινωνίες Πούτιν με Μακρόν και Σολτς για Ουκρανία – Ζήτησαν κατάπαυση του πυρός

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αξίωσαν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο δυτικοί ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από "διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

"Οι κ. Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", δήλωσε η πηγή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες "αξίωσαν" επίσης "από την Ρωσία άμεση εκεχειρία" στην Ουκρανία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες, κατέληξε ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η είδηση για την τηλεφωνική επικοινωνία ήρθε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντιμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας η οποία απέβη άκαρπη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν με Ζελένσκι άφησε ο Λαβρόφ

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αρνηθεί μια συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητηθούν «συγκεκριμένα» θέματα, αναφέρει το Reuters.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επανέλαβε μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ ότι η χώρα «δεν θα παραδοθεί».
«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ουκρανία δεν παραδόθηκε, δεν παραδόθηκε και δεν θα παραδοθεί», είπε ο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους.

“Είμαστε έτοιμοι για την διπλωματία αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, αν η χώρα που ξεκίνησε την εισβολή δεν έχει καμία επιθυμία να το πράξει. Δεν ήταν εύκολο να ακούω τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης” τόνισε.

Όπως είπε ελπίζει ότι η Ρωσία τελικά θα επιτρέψει στους αμάχους της Μαριούπολης να αποχωρήσουν, κάτι που είναι προτεραιότητα για την Ουκρανία.

Λαβρόφ: Η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της στην Ουκρανία και περιμένει απάντηση
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της στην Ουκρανία και θέλει απάντηση.

“Η Δύση συμπεριφέρεται «επικίνδυνα» όταν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία. Πρέπει να ξέρουμε πού θα καταλήξουν, αν θα καταλήξουν στα χέρια αμάχων” σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ  συζητήθηκαν και τα ανθρωπιστικά θέματα με τον Ουκρανό ομόλογό του.

“Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις μας να ανοίξουν τον δρόμο για μια συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μια λύση με την Ουκρανία” πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα