Έχει χαθεί η επαφή με τα συστήματα ελέγχου στο Τσερνόμπιλ. Κίνδυνος να διαφύγουν ραδιενεργές ουσίες;

Έχει χαθεί η επαφή με τα συστήματα ελέγχου στο Τσερνόμπιλ. Κίνδυνος να διαφύγουν ραδιενεργές ουσίες;

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι έχει χαθεί η επαφή με τα πυρηνικά συστήματα δεδομένων του Τσερνόμπιλ και δεν διαβιβάζονται πλέον πληροφορίες στον φορέα.
Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) από χθες, ανακοίνωσε ο θεσμός το μεσημέρι της Τρίτης.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις», αναφερόμενος σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται, στον τομέα της πυρηνικής δραστηριότητας, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, διαμέσου του έγκαιρου εντοπισμού καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Συναγερμός στο Τσέρνομπιλ μετά από μπλακ άουτ: Κίνδυνος να διαφύγουν ραδιενεργές ουσίες

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

 
Το μυστήριο των αγνοούμενων ρωσικών αεροσκαφών - Ανικανότητα ή συντήρηση δυνάμεων για το χειρότερο;
Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα, από τότε που η Ρωσία κατέλαβε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, οι ίδιοι εργαζόμενοι παρέμεναν στις θέσεις τους, χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες εναλλαγές βάρδιας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα