Ζελένσκι για ΝΑΤΟ: Δώσατε το πράσινο φως στον Πούτιν να μας βομβαρδίζει. Υπό στενή πολιορκία το Κίεβο

Μία ακόμη δραματική νύχτα στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται για δέκατη ημέρα.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν την πολιορκία του Κιέβου, ενώ η Μαριούπολη είναι πλέον αποκλεισμένη από τα ρωσικά στρατεύματα.

Στην Οδησσό αναμένεται ρωσική απόβαση από τη θάλασσα, ενώ το λιμάνι Νικολάιφ φαίνεται πως βρίσκεται ακόμα στα χέρια των Ουκρανών.

Στο Κίεβο, πληροφορίες αναφέρουν ότι 100 πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικία που επλήγη από ρουκέτα, ενώ εχτές χτυπήθηκε πολυκατοικία στο Ιρπίν, όπως φαίνεται σε βίντεο που τράβηξαν πολίτες.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Είμαστε αποκλεισμένοι και δεχόμαστε «ανελέητες ρωσικές επιθέσεις»

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

Η πόλη των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θεωρείται κρίσιμη για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι επικρίνει το ΝΑΤΟ: «Δώσατε το πράσινο φως στον Πούτιν να μας βομβαρδίζει»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε το ΝΑΤΟ για το «όχι» στο αίτημά του να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

«Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σκόπιμα να μην καλύψει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του αργά την Παρασκευή, ενώ πρόσθεσε ότι «Πιστεύουμε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας θα προκαλούσε την άμεση επίθεση της Ρωσίας εναντίον του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η αυτο-ύπνωση όσων είναι αδύναμοι, ανασφαλείς μέσα τους, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν όπλα πολλές φορές ισχυρότερα από εμάς έχουν».

Νωρίτερα από αυτές τις δηλώσεις ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προχωρήσει στη μετάδοση ενός ακόμη μηνύματος, προειδοποιώντας πως εάν «πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη».

Το νέο διάγγελμα Ζελένσκι προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε πόλεις της Πολωνίας, της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ζελένσκι τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του πολέμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα