Οι Ταλιμπάν πιέζουν για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Οι Ταλιμπάν πιέζουν για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν πιέζουν την Ουάσιγκτον να απελευθερώσει έναν Αφγανό βαρόνο ναρκωτικών που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός Αμερικανού μηχανικού, του Mark Frerichs, που κρατείται στο Αφγανιστάν εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η  ηγετική ομάδα των Ταλιμπάν απειλεί επίσης να εμποδίσει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Αφγανών που έχουν αμερικανική υπηκοότητα ή έχουν επιλεχθεί για επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου απελευθερωθεί ο βαρόνος των ναρκωτικών, Μπασίρ Νουρζάι.

Ο βαρόνος ναρκωτικών είχε βοηθήσει στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό της εξέγερσης των Ταλιμπάν με έσοδα από τη διακίνηση ηρωίνης. Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη για διακίνηση ναρκωτικών το 2005 και εκτίει δύο ταυτόχρονες ισόβιες κάθειρξη από το 2009.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι 62.000 Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης και την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Ο Frerichs, πολιτικός μηχανικός και βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, απήχθη τον Ιανουάριο του 2020 ενώ εργαζόταν σε αναπτυξιακά έργα στο Αφγανιστάν.

Η αδερφή του, Charlene Cakora, έκανε έκκληση την έκκληση των Ταλιμπάν για ανταλλαγή κρατουμένων και κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να το πραγματοποιήσει.

Ο Μπρούκινγκ, ο οποίος εργάστηκε πιο πρόσφατα ως ειδικός σύμβουλος για την Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, παρομοίασε τις απαιτήσεις των Ταλιμπάν με «εκβιασμό».

«Οι Ταλιμπάν βασικά είπαν [στις Ηνωμένες Πολιτείες] ότι αν δεν κάνετε ό,τι θέλουμε, θα συνεχίσουμε να κρατάμε τους Frerichs και επίσης θα κρατήσουμε τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν επιλεχθεί για επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Brooking.

Πηγή: foreignpolicy.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα