Ο λιωμένος πλανήτης στον οποίο μία χρονιά διαρκεί 8 ώρες

Ο λιωμένος πλανήτης στον οποίο μία χρονιά διαρκεί 8 ώρες

Ένας νέος εξωπλανήτης που εντοπίσαμε έχει εντυπωσιάσει τους επιστήμονες με τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του. Ο GJ 367b βρίσκεται αρκετά κοντά μας σε κοσμική κλίμακα, μόλις 31 έτη φωτός μακριά και είναι ένας από τους μικρότερους εξωπλανήτες που έχουμε ανακαλύψει. Είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Άρη, αλλά ταυτόχρονα είναι και από τους πιο πυκνούς πλανήτες που έχουμε βρει, μιας και η σύνθεσή του είναι κατά 86% από σίδηρο.

Από τη μέτρηση της ακτίνας και της μάζας του, ο GJ 367b κατηγοριοποιείται ως βραχώδης πλανήτης. Φαίνεται πως έχει ομοιότητες με τον Ερμή. Αυτό τον τοποθετεί στους βραχώδεις πλανήτες μικρότερους της Γης και φέρνει την έρευνα ένα βήμα μπροστά στην αναζήτηση για μία “δεύτερη Γη”, δήλωσε η Kristine Lam, αστρονόμος Institute of Planetary Research στο German Aerospace Center.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η απόσταση του GJ 367b από το άστρο κατηγορίας ερυθρού νάνου με τη μισή μάζα του Ήλιου μας. Ο εξωπλανήτης είναι παλιρροιακά κλειδωμένος με τη μία πλευρά να είναι στραμμένη μόνιμα προς το άστρο, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του να φτάνουν τους 1.500 βαθμούς Κελσίου, ενώ μία περιστροφή γύρω από το άστρο, η συμπλήρωση ενός έτους δηλαδή, διαρκεί μόλις 8 ώρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science.

Πηγή: Unboxholics

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα