Τρόμος στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον – Θετικοί στον κορoνοϊό 61 επιβάτες πτήσης που έφτασε Ολλανδία

Τρόμος στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον – Θετικοί στον κορoνοϊό 61 επιβάτες πτήσης που έφτασε Ολλανδία

Η μία μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν προσωρινά τα ταξίδια από χώρες του νότου της Αφρικής εξαιτίας του φόβου της νέας μετάλλαξης του κορoνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε Όμικρον και τη χαρακτήρισε ανησυχητική. Στην Ολλανδία, όπου από αύριο θα ισχύουν ενισχυμένα μέτρα κατά της πανδημίας, 61 από τους 600 επιβάτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στον κορoνοϊό, με τους ειδικούς να θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τη νέα μετάλλαξη.
Στην ουρά για τεστ αμέσως μετά την αποβίβαση τους στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ βρέθηκαν εκατοντάδες επιβάτες από τη Νότια Αφρική.

Tα δύο αεροσκάφη της ολλανδικής εταιρείας KLM είχαν αναχωρήσει πριν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από επτά χώρες της Αφρικής.

61 από τους 600 επιβάτες βγήκαν θετικοί στον κορoνοϊό. Μπήκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου και θα υποβληθούν σε νέο τεστ για να διευκρινιστεί εάν έχουν μολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού που σκορπά ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα, κρούσματα της νέας μετάλλαξης έχουν βρεθεί και σε άλλες χώρες του Νότου της Αφρικής, στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο.

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε Όμικρον και τη χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική.

Την ίδια ώρα αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των χωρών που αναστέλλουν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες επτά γειτονικές της χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε κατά της επιβολής περιορισμών στα ταξίδια.

Εν τω μεταξύ η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την πίεση της μετάλλαξης Δέλτα.

Λίγες μέρες μετά την επιβολή lockdown η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Από αύριο εστιατόρια, μπαρ, καφέ, σινεμά και μουσεία θα κλείνουν από τις 5 το απόγευμα ενώ σε τεστ για τη νέα μετάλλαξη θα υποβληθούν όλοι όσοι ταξίδεψαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική από την περασμένη Δευτέρα.

ECDC: Υψηλός έως και πολύ υψηλός ο κίνδυνος της νέας μετάλλαξης για την Ευρώπη
Ο κίνδυνος από την μετάλλαξη Όμικρον για την Ευρώπη είναι από υψηλός έως πολύ υψηλός σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων της Κομισιόν.

Σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ το ECDC δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τον κίνδυνο επαναμολύνσεων και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, όπως την ονόμασε ο ΠΟΥ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός να έχουμε νέο κύμα στην Ευρώπη με τη νέα μετάλλαξη.

Ο ECDC πρόσθεσε ότι ενώ βιώνουμε μια έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, σε περίπτωση που επεκταθεί και η νέα μετάλλαξη οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες.

Μόλις 7% του πληθυσμού εμβολιασμένο στην Αφρική
Πολλοί συνδέουν τη νέα αφρικανική μετάλλαξη με τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της Αφρικής.

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Μόλις 7% του αφρικανικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Δεν είναι αντιεμβολιαστές απλά δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Και ενώ στη Δύση κυνηγάμε τους αντιεμβολιαστές να εμβολιαστούν, οι Αφρικανοί αναζητούν ακόμη την πρώτη δόση.

Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την απόφαση ΕΕ και ΗΠΑ να προχωρήσουν στην 3η δόση, τη στιγμή που οι φτωχοί του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Το MEGA επικοινώνησε με την Κομισιόν η οποία απάντησε ότι έχει ήδη στείλει 41 εκ δόσεις στην Αφρική – «ψίχουλα» μπροστά σε ένα πληθυσμό 1.2 δις.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο MEGA ότι για την Κομισιόν είναι εξίσου σημαντική τόσο η 3η δόση για τους Ευρωπαίους, όσο και να σταλούν δόσεις στην Αφρική.

Σε κάθε περίπτωση μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες και νέα μέτρα. Ήδη το Βέλγιο από χθες κλείνει την εστίαση στις 23.00, βάζει λουκέτο στα κλαμπ, και επισπεύδει την 3η δόση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα