Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ – Παγκόσμια ανησυχία

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ – Παγκόσμια ανησυχία

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή (26.11.2021) οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξαιτίας της νέας μετάλλαξης κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Ο ΠΟΥ θα συζητήσει για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στα εμβόλια και στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής επιδημιολόγος για τον κορονοϊό του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκόβε κατά τη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πολλά ακόμα για το νέο στέλεχος. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το νέο στέλεχος έχει πολλές μεταλλάξεις. Και όταν έχεις τόσες μεταλλάξεις, μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πως συμπεριφέρεται ο ιός».

Η νέα μετάλλαξη B.1.1.529
Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Αφρική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με την Δέλτα, μεταξύ των οποίων και κάποιες που συνδέονται με τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζεται από τα αντισώματα.

Η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.

Επιστήμονες στη Βρετανία σημειώνουν πως χει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής
Η Βρετανία προσέθεσε έξι αφρικανικές χώρες στη λίστα των «κόκκινων χωρών», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, σημειώνοντας πως: «Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα».

Από το μεσημέρι της Παρασκευής «έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε.

Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.

Μάλιστα, ο Τζάβιντ σε συνεντεύξεις του εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα