Διαδηλώσεις και επεισόδια σε Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία και Δανία από τους αρνητές

Διαδηλώσεις και επεισόδια σε Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία και Δανία από τους αρνητές

Με το νέο κύμα της πανδημίας να σαρώνει την Ευρώπη οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν στην υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων ανάλογα με την επιδημιολογική ένταση που αντιμετωπίζουν. Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις μερίδας πολιτών που διαδηλώνουν κατά των περιορισμών.

Ολλανδία
Χάος στην Ολλανδία για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.

Η Χάγη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μετά τις ταραχές που προκάλεσαν ομάδες νεαρών.

Άναψαν φωτιές και έκαψαν ποδήλατα στη μέση του δρόμου. Πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών.

Σύμφωνα με μάρτυρες, κάποιος έσπασε με πέτρα το τζάμι ασθενοφόρου που μετέφερε ασθενή.

Αστυνομικοί με άλογα και κανόνια νερού διέλυσαν τις ομάδες των ταραξιών ενώ ο δήμαρχος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη. Οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον επτά άτομα.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές μικρότερες πόλεις. Στο Άμστερνταμ, παρά την απαγόρευση, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών κατά του λόκνταουν συγκεντρώθηκε στην πλατεία των Μουσείων. Η διαμαρτυρία τους εξελίχθηκε χωρίς ταραχές.

Αυστρία
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και στην Αυστρία.

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Βιέννη εναντίον του καθολικού λοκνταουν που θα ισχύσει από αύριο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού. Δεν έλειψαν και οι συλλήψεις.

Τη διαδήλωση διοργάνωσε το ακροδεξιό κόμμα, όμως ο πρόεδρος του, που αναμενόταν να μιλήσει στο πλήθος, δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κορoνοϊό.

Ιταλία
Φωνάζοντας ελευθερία διαμαρτυρήθηκαν κατά του πράσινου πάσου χιλιάδες κάτοικοι της Ρώμης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον Μεγάλο Ιππόδρομο, γνωστό αξιοθέατο στην αιώνια πόλη καθώς οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις σε ιστορικούς και τουριστικούς χώρους.

Η επίδειξη του πράσινου πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εργασίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στους δημόσιους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις από μία περιοχή σε άλλη.

Δανία
Αρνητές του κορoνοϊού διαδήλωσαν και στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης Άνδρες στα μαύρα πλημμύρισαν το κέντρο της Κοπεγχάγης και φώναξαν συνθήματα εναντίον των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Μετά την απόσυρση όλων των μέτρων το καλοκαίρι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναφέρει τα μέτρα εξαιτίας της νέας αύξησης των κρουσμάτων.